Annons:

Ingela Svensson (C) socialnämndens ordförande svarar Mariette

Ingela Svensson (C) socialnämndens ordförande

Ingela Svensson (C) socialnämndens ordförande svarar Mariette

Efter kritiken som kommit fram mot äldreomsorgen i Västerviks kommun svarar nu Ingela Svensson, socialnämndens ordförande på kritiken. Hon förstår Mariettes situation. Ingela ser bristerna men ser inte vilka åtgärder som kan genomföras, då det är Ädelreformen som styr vilka frågor som ska ställas till de äldre, inte till de anhöriga.

Annons:

Ingela Svensson får ta del at kritiken som riktas mot äldreomsorgen i Västervik och som kan ses i hela landet.

Hur kommer det sig att det är de sjuka äldre som tillfrågas av biståndshandläggarna, inte de anhöriga?

- Det är en riksinriktad linje som kom till när Ädelreformen drogs igång. Anhöriga får inte säga vad som är bäst för individen om det inte finns starka skäl till det.

Ädelreformen genomfördes 1992. Den sätter individen i centrum och det är individen själv som ska fatta sitt beslut. Det gäller även om personen är svårt sjuk och har dålig orientering om sitt eget sjukdomstillstånd.

Ingela Svensson säger att hon själv har rest ragg när hon varit med anhöriga under samtal med biståndshandläggare.

- Jag tycker att man ska kunna ställa frågan på ett mer neutralt vis. Påvisa vilka möjligheter det finns istället för att fråga svart eller vitt, vill du bo kvar hemma.

Kommer ni kunna genomföra det i Västerviks kommun?

- Efter Ädelreformen är det en princip i Sverige att man ska kunna bo hemma så länge som möjligt. Jag vet inte om vi kan gå ifrån den principen i Västervik. Men jag ska kolla upp det.

Personaltäthet och tid

Efter all den kritik som riktas mot äldreomsorgen i Västervik ställs också frågan om det finns tillräckligt med personal och om det finns tillräckligt med tid utlagd för att hemtjänsten ska kunna klara av sitt arbete.

- Personalen har ökat de senaste två åren då vi fått riktade statsbidrag för att öka personaltätheten. Samtidigt har de beviljade hemtjänsttimmarna ökat.

Samtidigt är det svårt att planera för de uppdrag som ska ske inom hemtjänstens ramar.

-        Vårdbehovet varierar väldigt mellan månad för månad. Vissa äldre blir sjukare och sjukare medan andra flyttar in på särskilda boende. Vi fyller på med personal allt eftersom behovet ökar.

Stor arbetsgivare

I Västerviks kommun är det drygt 1 300 personer som arbetar inom äldreomsorgen. Det finns uppgifter på att det är ett genomgångsyrke där många slutar och personalrekryteringar tar både tid och kraft.

- Så är det inte. I Västerviks kommuns koncern är det fem procent av alla anställda som slutar jobba varje år. Inom socialförvaltningen är det färre än så. Drygt fyra procent.

Ingela Svensson skulle vilja se fler platser på särskilda boende i Västerviks kommun. Det gäller även andra varianter av äldreboende och var de är placerade.

- Jag vill att det ska finnas olika slags boende. Från de som kräver mycket omvårdnad till de som har mindre behov av tillsyn, men där det ändå finns tillgång till personal. Jag vill också att de boendena inte nödvändigtvis ska finnas i kommunens tätorter utan också på mindre platser. Det är en stor investering men det blir både billigare och bättre på sikt, säger Ingela Svensson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt