Annons:

Misstänktes för medhjälp till grov barnvåldtäkt – begär nu ersättning

Den nu 19-årige mannen greps av polis i Västervik misstänkt för medhjälp till grov våldtäkt mot barn. Han häktades, men släpptes två veckor senare då han frikändes för brottet. Nu söker han skadestånd, men åklagaren är tveksam om ersättning ska ges ut till mannen.

Annons:

Våldtäkten inträffade den 26 -27 mars förra året i Västervik. Den man som nu söker ersättning för att ha blivit frihetsberövad greps och häktades den 28 mars. I förhör förnekade han att något brottsligt hade inträffat. Först senare i förundersökningen, den sjätte april berättar han om att han sett sexuella aktiviteter mellan de båda huvudmisstänkta männen och en flicka. De män som senare dömdes till grov våldtäkt mot barn.

Den 19 – årige mannen var medveten om flickans unga ålder men vidtog inga åtgärder för att stoppa våldtäkten eller göra en polisanmälan.

Mannen frikändes från underlåtelse att avslöja våldtäkt mot barn med stöd av förbudet mot självangivelse.

Åklagarens syn

Åklagarmyndigheten har nu yttrat sig om ärendet om mannen ska få den ersättning han har sökt för att ha suttit frihetsberövad.

De anser att mannen själv har gett anledning till att misstankar riktats mot honom och föranlett att han frihetsberövats längre tid än vad som annars vore fallet, om han tidigt i utredningen berättat vad han hade sett.

Därför anser åklagaren att ersättningen bör jämkas till fullo, att mannen inte får någon ersättning eller att han endast får ersättning för de dagar han satt kvar i häkte efter det han berättat om sina iakttagelser i förhör.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt