Annons:

Västervik är ett föredöme när det gäller vattenvårdande åtgärder

Sverker Thorén, Irene Bohman, Landshövding Thomas Carlzon

Västervik är ett föredöme när det gäller vattenvårdande åtgärder

Västerviks kommun är framgångsrika när det gäller att genomföra vattenvårdande åtgärder i landet. Det menar Landshövding Thoms Carlzon, som också är ordförande i södra Östersjöns vattendistrikt.

Annons:

I tisdags höll Södra Östersjöns vattendistrikt ett sammanträde på Naturum i Västervik. Där fick ledamöterna en genomgång av hur Västerviks kommun arbetar med att behålla vattnet i marken så att näringsämnena tas om hand av växter innan det rinner ut i Östersjön. Föredragare var Dennis Wiström, projektledare och Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg i Västerviks kommun.

Irene Bohman, Vattenvårdsdirektör och chef för myndighetens kansli, var imponerad av det Västerviks kommun har åstadkommit och hon fick medhåll av Landshövding Thomas Carlzon.

- Västervik är framgångsrika och förebilder för andra kommuner i vattenvårdsarbetet, säger Irene Bohman och Thomas Carlzon.

Under sammanträdet har man diskuterat förutsättningarna för att fler kommuner ska lyckas lika väl som Västervik har gjort.

- Dels är det viktigt att det tillförs resurser så att arbetet kan fortsätta och accelerera. Det är också viktigt att det finns en politisk samsyn i kommunerna, att alla partier har samma syn på vattenfrågan, så det inte står och faller med vilken majoritet det är som styr. Här i Västervik verkar det vara en bra samsyn där de flesta partier tar den frågan på allvar, säger Thomas Carlzon.

Första gången i Västervik

Södra Östersjöns vattendelegation sträcker sig från Kullen i Skåne till Bråviken i norr. De har ansvar både nationellt och internationellt för att Östersjön ska leva. Det är första gången som de lägger sitt möte i Västervik. Under sammanträdet togs det ett beslut.

- Vilka miljökvalitetsnormer som ska gälla vid vattenkraftanläggningar, vilka miljökrav som ställs på vattenkraftverken i vårt område, säger Irene Bohman.

Sverker Thorén, från Västervik, ledamot i Södra Östersjöns vattendistrikt tycker det är bra att mötet hålls här och att man kan ge information om hur arbetet görs i vår kommun.

- Förutom bra information av vad kommunen gör så informerar personalen på naturum vad de gör för att informera befolkningen här om hur det är ställt med Östersjön, säger Sverker Thorén.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt