Annons:

Moderaterna ser tydliga brister i demokratin i kommunen

Jon Sjölander (M)

Moderaterna ser tydliga brister i demokratin i kommunen

Hur ska kommunen ledas, var ska besluten fattas? Det är två frågor som Jon Sjölander (M) återkommer till. Han anser att när det parlamentariska läget är så som det är i Västerviks kommun idag, måste man som kommunstyrelsens ordförande vara lyhörd för andra åsikter och ta in dem i de beslut som man vill fatta.

Annons:

Jon Sjölander och moderaternas fullmäktige grupp är missnöjda med hur och var de politiska besluten avgörs. Det kommer fram idag, tisdag, efter det att frågan om parkeringsavgifter inte togs upp i kommunfullmäktige i måndags.

- För mig är det större än just frågan om parkeringsavgifter. Det handlar om hur man fattar beslut och var man väljer att göra det, säger Jon Sjölander.

Han säger att det idag finns en minoritet som styr kommunen. Däremot har de en majoritet i kommunstyrelsen.

- Jag är orolig för att fler frågor än den om parkeringsavgifter kommer att fattas i kommunstyrelsen (KS), trots att det är kommunfullmäktige (KF) som är kommunens högst beslutande organ.

Han menar att efter det senaste valt har Västerviks befolkning röstat för att det ska vara en liten övervikt för borgerliga partier. Så ser inte mandatfördelningen ut i KF inte heller i KS.

- Vi får inte bortse från demokratin. Det är ett nytt läge i KF nu därför är det viktigt att man för debatterna öppet innan man fattar beslut.

Vad kan ni göra för att det ska bli en mer demokratisk debatt innan beslut?

- Vi ska synliggöra debatten genom att lämna in fler interpellationer.

Vilka fler frågor än parkeringsavgiften har KS fattat beslut om utan att frågan gått vidare till KF?

- Det vet jag inte säga på rak arm.

Ett varningens finger

Jon anser att det inte längre håller att en minoritet försöker hålla andra partier borta från information så länge som möjligt.

- Lägga fram ett papper vid inledningen av ett sammanträde håller inte. Det måste förankras långt tidigare. Det här ska ses som att vi sätter upp ett varningens finger. Jag önskar inte att jag ska behöva komma i det läget att ställa någon inför ett misstroende i KF.

Vem ska du ställa ett misstroende mot?

- Kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna själva har agerat på det sättet när ni satt vid makten, vad är skillnaden nu?

- Nu är skillnaden det demokratiska läget. Det finns ingen majoritet. När moderaterna var i majoritet så kunde vi lägga fram ett förslag på det sättet, för vi visste om att vi hade väljarna i ryggen. Det har man inte nu.

Är ni dåliga förlorare, som går ut på det här sättet, eller är det ett sätt för er att försöka bestämma?

- Det är ett sätt att upprätthålla demokratin. Men samtidigt är det för att vi vill få igenom vår politik så mycket som möjligt.

Dan Nilsson

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande känner till kritiken som riktas mot honom.

- Den debatten var livlig under kommunfullmäktige. Men jag ser att vi är tidigt inne i mandatperioden och det har skapats en friktion mellan olika personer och olika partier i KF. Nu handlar det om att öka på tilliten och förtroendet för varandra.

Hur ska man göra det?

- Där har vi alla ett ansvar. Störst ansvar faller på oss som styr den här kommunen.

Hur ser du på parkeringsfrågan och hur debatten förs?

- Det handlar om att ta ett helhetsansvar. Vi tar ansvar för grundläggande finansiering i den frågan. Det måsta alla partier göra som vill vara seriösa och följa de spelregler som gäller.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt