Annons:

Tunga enskilda ärenden urholkar socialnämndens budget

Socialnämnden redovisar en prognos på minus sex miljoner kronor för år 2019, efter februari månad. Den stora minusposten är omsorg för funktionsnedsatta som visar på lika stort minusresultat.

Annons:

En kommun kan inte enligt lag neka någon funktionsnedsatt att få det stöd och den hjälp den enskilde behöver även om det blir väldigt dyrt. Så är fallet för socialnämnden och Omsorg för funktionsnedsatta. Några få fall kostar väldigt mycket pengar och det sätter sin prägel på hur nämnden kommer att lyckas nå sin budget.

- Det är några tunga ärenden som vi måste ta hand om. Vi får inte neka den enskilde det stöd som måste ges, säger Jörgen Olsson.

Handlar det här om Försäkringskassans tuffare regler?

- Nej det gör det inte, det är personer som lider av specialproblematik som kommunen köper in tjänster av andra kommuner, säger Jörgen Olsson.

Nämnden tror att man kommer att ha lägre kostnader för individ – och familjeomsorg under året, men det äts dock upp av att Hälso – och sjukvården måste hyra in personal.

- Man var tvungna att ta in hyrpersonal i januari, sjuksköterskor i verksamheten och det blir väldigt dyrt.

I februari klarades behovet av sjuksköterskor med anställd personal, men i mars har man varit tvungen att hyra in en eller två sjuksköterskor igen.

Äldreomsorgen redovisar just nu ett minusresultat på tre miljoner kronor, men det ror nämnden att det ska rätta till sig under året.

- Det handlar om att vi var tvingades köpa in mera hjälpmedel än vad vi planerat i början av året, säger Jörgen Olsson.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt