Annons:

Revisorer föreslår tydligare finansiella riktlinjer

Ernst &Young (EY) har gjort en revision av Västerviks kommuns internbank och finansiella hantering. De bedömer att den interna kontrollen över kommunens ekonomi behöver förstärkas. Det gäller bland annat det som kallas för ränteswappar.

Annons:

Idag måndag, vid kommunstyrelsens (KS) sammanträde kommer revisionsrapporten att tas upp som (EY) har gjort angående granskningen av internbanken. Den övergripande frågeställningen är om KS med ess rådgivande organ kan anses ha tillräckligt god internkontroll inom internbanken.

En av frågorna som tagits upp i granskningen är ränteswapparna och här pekar (EY) på att den interna kontrollen kan stärkas. De menar bland annat att kommunfullmäktige (KF) ska få mer insyn i hanteringen.

- För att säkerställa att rätt information erhålls som beslutsunderlag och även stärker dualiteten i kontrollen av ränteswappar, rekommenderar vi att en avstämning införs avseende ränteswappar som internbanken lägger in i systemet. Vår bedömning är att återrapporterna kan utformas på ett sådant sätt att det blir tydligare hur verksamheten har bedrivits under året samt hur det har utvärderats, skriver EY i sin revisionsrapport.

Pekar ut fem förbättringsområden

EY saknar också återrapportering om finansiella risker samt policy och riktlinjer som reglerar vissa finansiella risker. Man anser att KF ska reglera vilka risker och nyckeltal som ska återrapporteras. I övrigt har de ingen anledning till kritik. Kokar man ner det i punktform är det fem punkter som EY påvisar brister i och de är.

·        Avstämning av ränteswappar föreslås införas

·        Återrapportera och reglera samtliga finansiella risker

·        Riktlinjer bör beslutas av KF

·        Tydliggör rollerna mellan KS och Västerviks kommuns förvaltning AB

·        Tydliggör delegation, verkställdhet, ansvar, internkontroll och riskbedömning.

Under måndagen kommer kommunstyrelsen att ta ställning till den revisonsrapporten.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt