Annons:

”Jag är jätteorolig för min mamma”

Monika Nilsson har sin mamma boende på Lindögården i Västervik. Mamman är dement och sitter i rullstol och det har hänt att hon tagit sig ut genom entrédörrarna och rullat ut på Lysingsvägen.
- I höstas fick vi åka upp till akuten och sy henne på flera ställen sedan hon fallit ut i gatan och slagit i huvudet och handen, säger Monika.

Annons:

 

 

Monika säger att hon har påtalat för verksamhetschefen ett flertal gånger att de självöppnande entrédörrarna måste vara låsta så att hennes mamma inte kan ta sig ut ur Lindögården.

- Marken sluttar ner mot Lysingsvägen och mamma rullar ner fort mot gatan och det har hänt att hon skadat sig i samband med att rullat ut i gatan.

Verksamhetschef Åsa Andersson, besvarar kritiken.

- Vi får inte hålla de dörrarna låsta. Det är av säkerhetsskäl.

Monika menar att även om dörrarna är öppna borde Lindögården kunna sätta för någonting som stoppar hennes mamma från att ta sig ut.

- Till exempel sätta upp stora blomkrukor utanför dörren så att mamma och andra rullstolsbundna boende kan rulla ut och skada sig och rent av bli påkörda av bilar som trafikerar gatan.

Hon berättar om en gång i höstas då mamman tog sig ut i sin rullstol och rullade ner för backen och ut i gatan.

- När hon kom över trottoarkanten föll hon i marken och skadade sig så allvarligt att vi fick åka upp med henne till akuten och sy henne både i huvudet och i handen.

Säkerhetsskäl

Åsa Andersson säger att det inte finns någon möjlighet att sätta för större föremål framför entrédörrarna.

- Vi får en del ambulanstransporter till och från oss och ambulansen måste komma in snabbt. Räddningstjänsten säger också att ingenting får blockera dörrarna. De måste komma in snabbt för att kunna göra räddningsinsatser.

Åsa menar att det måste vara på det viset för att kunna garantera säkerheten för samtliga som bor på Lindögården.

- Det finns en del som är dementa som inte förstår att de ska trycka på en knapp för att dörrarna ska öppnas. Vi värnar säkerheten för alla och givetvis för Monikas mamma också.

Monika menar att det är svårt att veta att hennes drygt 90 – åriga mamma sitter ensam i lobbyn och kan få för sig att hon vill ut.

- Då tar hon sig lätt ut, speciellt när det inte finns någon personal som är med henne. Vid vissa tillfällen är hon helt ensam där. Jag är jätteorolig för min mamma.

Om du är så rädd funderar du inte på att byta boende?

- Nej jag tycker inte det är någon idé att byta boende, då mamma är så dålig.

Förstår du att det är av säkerhetsskäl som Lindögården har entrédörrarna öppna?

- Jag är orolig för min mamma då hon ibland är ensam i lobbyn och det inte finns någon personal med henne.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt