Annons:

Skolkandet ökar och studiebidraget dras in – så är läget i din kommun

Nästan dubbelt så många gymnasieelever som förra året har fått studiebidraget indraget i Hultsfreds kommun.

Skolkandet ökar och studiebidraget dras in – så är läget i din kommun

Det är rekordmånga gymnasieelever, 29 600 stycken, som har fått studiebidraget indraget på grund av skolk. I Hultsfreds kommun har nästan dubbelt så många elever drabbats av det i jämförelse med förra läsåret.
– Det är tråkigt men jag ser naturliga förklaringar, säger rektorn Andreas Ekberg.

Annons:

Varje år släpper Centrala studiestödsnämnden, CSN, statistik över hur många gymnasieelever som blir av med sitt studiebidrag på grund av skolk.

Under det senaste läsåret fick totalt 29 600 studerande på gymnasiet studiebidraget indraget och då gick dessa elever miste om 1 250 kronor som betalas ut tio månader per år. Det motsvarar 8,7 procent av alla elever, en ökning jämfört med de föregående läsåren som hade 8,5 respektive 7,9 procent.

Nästan fördubbling i Hultsfred

Av totalt 8789 elever på gymnasierna i Kalmar län fick 735, det vill säga 8,4 procent, indraget studiebidrag 2018/2019, vilket är en minskning med drygt två procent jämfört med förra läsåret. 

Skolkandet har därmed minskat i flera kommuner men varken Vimmerby, Hultsfreds eller Västerviks kommun ger någon sådan bild. Värst är det i Hultsfreds kommun där skolkandet nästan har fördubblats från 4,3 procent till 8,2 procent. 19 av totalt 445 elever fick indraget ifjol och nu var det 38 av 464 elever. 

I Vimmerby har den ogiltiga frånvaron ökat med en procent från 10,5 procent till 11,4 procent. 52 elever 2017/2018 och i år landade siffran på 61 elever. I Västerviks fall handlar det nästan om en procent från 8,2 till 9,0. 91 elever förra läsåret och 103 i år. 

"Märker att prestationsångest ökar"

Andreas Ekberg, en av rektorerna på Hultsfreds gymnasium, har lokaliserat en anledning till varför 8,2 procent av eleverna i Hultsfred fick sitt studiemedel indraget under det gångna läsåret. 

– Vi märker att vår elevhälsa har mer att göra med elever som har dålig psykisk hälsa och då är det inte så konstigt att man inte tycker att man inte kan gå på lektioner, säger Andreas Ekberg. 

Hur jobbar man vidare med det? 

– Vi har redan börjat satsa mer på elevhälsan. Vi har haft två kuratorer på våren så det är något som vi får se över. 

Märker du att eleverna mår sämre?

– Det finns ingen statistik på det men vi har märkt av det i vår elevhälsa som tar upp elever med olika typer av problematik. Vi märker att stress och prestationsångest ökar hos våra elever. Vi kommer lyfta det vidare till nämnden, att det finns behov av att stärka elevhälsan. 

"Måste vara tydliga"

Denna färska statistik var ingen direkt överraskning för Ekberg som vet om läget och berättar att de fortsätter att jobba med det. 

– Vi måste vara tydliga vid uppstarten så de nya eleverna vet vad som förväntas av dem. Det finns ingen tillåten gräns för hur mycket man kan vara borta från lektioner utan att det ger efterverkningar. 

Hur ser du på skolans ansvar?

– Det är klart att vi har ett stort ansvar för det. Vi strävar efter att göra vårt bästa samtidigt som vi har en budget att förhålla oss till. Även om vi skulle vilja mer så kan man inte göra det på grund av ekonomin. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt