Annons:

Så här skyddar du dig under rötmånaden

Kylväskor är ett bra verktyg för att skydda sig mot magsjuka under "rötmånaden".

Så här skyddar du dig under rötmånaden

Rötmånaden inträffar från slutet av juli till mitten av augusti. Det är den tid på året då det ofta är varmt och fuktigt, det är då bakterierna som gör dig magsjuk, trivs som bäst. Därför ar det viktigt att veta hur man ska skydda sig och sin familj. Här kommer några tips.

Annons:

Varje år insjuknar cirka 12 000 personer i Sverige i magsjuka orsakade av olika bakterier. De flesta insjuknar på sommaren när det är som varmast ute.

En maträtt som relativt lätt kan sprida bakterier som leder till magsjuka är kyckling. Därför ar det viktigt att tillaga kycklingen på rätt sätt. Livsmedelsverket ger tips om hur man ska göra för att minimera risken att bli magsjuk.

Det viktigaste är att tvätta händerna innan man börjar laga till kycklingen. Använd inte kniv eller skärbräda till andra livsmedel som man använt till kycklingen. Skölj inte kycklingen under rinnande vatten. Det gör att det stänker runt i köket och stänken kan innehålla bakterier som förs vidare till andra livsmedel. Torka av diskbänken med hushållspapper inte disktrasa. Se till att kycklingen är vällagad innan den serveras.

Sommarbuffé

En annan maträtt där bakterier frodas under varma och fuktiga sommardagar är sommarbuffé.

Om man serverar buffé är det viktigt att se till att serveringsfaten är kylda samt att all mat inte läggs upp samtidigt. Ett tips är att låta serveringsfaten ligga på kylklampar eller i krossad is.

Kylväskan bästa vännen under rötmånaden

Det är viktigt att inte bryta kylkedjan av mat som man handlat i butik. Därför är det bra om man så snabbt som möjligt kan köra hem och packa in maten i kylskåpet så fort som möjligt under varma och fuktiga dagar. Har man långt hem från butiken är kylväskan med frysklampar i, det bästa redskapet man kan ha med sig. Lägg maten där i under transporten hem.

Gårdsbesök

Flera barnfamiljer besöker gårdar under sommaren. Barnen vill klappa djuren och då är det risk för att barnen blir smittade. Tänk därför på handhygienen. Tvätta händerna efter man klappat djuren och tvätta händerna innan man äter samt innan man lagar mat.

Det är de viktigaste tipsen som Livsmedelsverket ger för att minska risken för att människor ska bli magsjuka. Som en röd tråd genom alla tips är handhygien. Man ska också se till att hålla varm mat varm och kall mat kall.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt