Annons:

Västerviks kommun får 640 000 kronor – det används pengarna till

Just nu pågår det grävarbeten i Segersgärde för att fördröja vattnet i landskapet innan det rinner ut i Gamlebyviken.

Västerviks kommun får 640 000 kronor – det används pengarna till

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att bevilja Västerviks kommun 640 000 kronor till att fortsätta med sitt projekt om att hindra näringsämnen att komma ut i havet. Just nu arbetar man med att gräva och förändra utloppet av vatten i Segersgärde.

Annons:

Västerviks kommun har fått totalt 2 012 000 kronor från Havs- och vattenmyndigheten för att minska utflödet av näringsämnen från land ut i havet och havsvikar. I måndags den 21 september blev man beviljad det senaste bidraget på 640 000 kronor, vilket innebär att projektet kommer att kunna leva kvar hela 2021 ut.

Projektet innebär att kommunen främst hjälper lantbrukare att minska sitt läckage av näringsämnen och istället låta naturen själv ta hand om näringsämnena fosfor och kväve. Det handlar också om att ta hand om dagvatten på rätt sätt så att det inte spolas ut i havet, vilket kallas för vattenfördröjande åtgärder.

Anders Fröberg jobbar på samhällsbyggnadskontoret i Västervik som vattensamordnare.

– Vi är 20 pilotområden i Sverige som arbetar med att minska läckaget av näringsämnen ut till havet.

Övergödningen minskas

Genom att fördröja att vattnet rinner ut i havet eller havsvikar kommer näringsämnena att tas om hand av växtlighet vilket gör att övergödningen av Östersjön minskas.

– Vi jobbar nu med ett projekt i Segersgärde där vi tillsammans med länsstyrelsen ser till att vattnet från jordbruket inte rinner rakt ut i Gamlebyviken. Det gör vi genom att skapa meander, en slingrande fåra där vattnet blir fördröjt då det rör sig sakta, säger Anders Fröberg.

Om någon vecka kommer nästa projekt att starta i kommunen.

– Då är det i Dvärgstad där vi kommer att göra vattenfördröjande åtgärder, säger Anders Fröberg.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt