Annons:

”Han kom som en ängel från skyn – vi möttes vid brevlådorna”

Anders Fransson har handlat mat till sin granne Elly Nykvist sedan mitten av mars i år.

”Han kom som en ängel från skyn – vi möttes vid brevlådorna”

Sedan den 11 mars har Elly Nykvist 87 år, inte varit utanför byn Ålhult, som ligger mellan Blackstad och Möckelhult. Hon vågar inte på grund av risken för att smittas av Coronaviruset. Något barn som bor nära har hon heller inte. Frågan hon ställde sig i vintras var hur hon skulle få hem sina matvaror. Då mötte hon en ängel vid brevlådesamlingen.

Annons:

Det var den 11 mars som Elly mötte Anders Fransson när de båda skulle hämta posten som lagts i brevlådorna. De är grannar sedan länge och började prata.

- Jag förstod att Elly hade svårt att få hem sina matvaror eftersom hon inte vågade ta bussen för att handla, säger Anders Fransson.

Han erbjöd sig att handla mat och annat som Elly behöver den dagen och så har det fortsatt.

- På grund av Corona har jag varit ledig från jobbet vissa förmiddagar och då passar jag på att åka in till Gamleby och handla åt Elly. Hon har uppskattat det jättemycket, men jag ser det inte som om jag gör någon större insats, säger Anders Fransson.

Elly tycker att Anders Fransson hjälper henne enormt mycket.

- Han är jätteduktig som hjälper mig. När Coronasmittan började spridas i samhället vågade jag inte åka buss in till Gamleby för att handla. Den dotter som bor närmast finns i Åtvidaberg och hon kan inte åka hit för att handla åt mig, säger Elly.

Hur kommer det sig att Anders Fransson handlar åt dig?

- Vi möttes vid brevlådorna och vi pratade lite. Han frågade om han kunde handla åt mig. Han kom som en ängel från skyn, säger Elly.

Fortsätter att handla

Andes Fransson fortsätter att handla åt Elly.

- Jag har pratat med Ellys dotter och hon säger att hade jag inte handlat åt Elly så skulle hon nog inte kunnat bo kvar i sitt hus. Så jag fortsätter att handla år henne.

I september såg det ut som om Coronaviruset hade släppt greppet om landet men redan i slutet av oktober hade det ökat igen.

- Då hade vi förhoppningar om att hon skulle kunna åka in med bussen för att handla, men så blev det inte när smittan ökade igen, säger Anders Fransson.

Möter vänner på Facetime

Elly Nykvist har inte suttit inne i huset utan tar varje dag en promenad.

- Jag går ut och går varje dag, men jag har inte varit längre bort från huset än en halv kilometer.

Hon känner av ensamheten då hon inte träffar människor, men samtidigt har hon tillgång till den nya tekniken som Facetime.

- Jag pratar med mina vänner och med mina barnbarn varje dag via Facetime på min padda. Vi dricker kaffe på var sitt håll och pratar. Jag spelar Yatzy med mina barnbarn, det går ju också.

Hon vill inte träffa så mycket människor nu när Coronaviruset sprider sig snabbt i Västerviks kommun.

-        Har jag suttit ensam så här länge, så kan jag vara isolerad ett tag till.

Matkassarna och varorna som Anders Fransson köper hem till Elly, ställer han på altanen.

- Han är väldigt försiktig. Vi träffas inte för han har ett yrke där han träffar många barn dagligen och han vill inte riskera att smitta ner mig, säger Elly Nykvist.

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt