Annons:

Tonåringar tände på skola – inte mordbrand anser hovrätten

De två tonårspojkarna döms inte för mordbrand i hovrätten. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Tonåringar tände på skola – inte mordbrand anser hovrätten

Två tonårspojkar dömdes i tingsrätten för mordbrand efter att de anlagt en brand på Åbyängskolan i Gamleby kort före jul 2023. Hovrätten ändrar nu domen – och dömer tonåringarna för grov allmänfarlig vårdslöshet.

Annons:

Det var på fredagskvällen den 22 december som en förbipasserande av en ren tillfällighet upptäckte att det brann vid Åbyängskolan i Gamleby. När räddningstjänsten kom dit brann det med öppna lågor, men man kunde relativt snabbt släcka branden och rädda byggnaden.

Polisen misstänkte omgående att branden var anlagd och inledde en förundersökning gällande grov mordbrand. I mellandagarna kunde också två ungdomar, bosatta på varsin mindre ort i Västerviks kommun, gripas. De anhölls kort senare.

Den äldre av de två, som är i övre tonåren, har sedan dess suttit häktad. Den yngre av de två, en pojke i 15-årsåldern, släpptes samtidigt på fri fot.

Ställt dunkar där tidigare

I januari månad åtalades de båda för grov mordbrand. I förhör har den yngre av de två berättat om att de hade stulit två dunkar tidigare under dagen och att de hade ställt dem i närheten av skolan.

På kvällen, när de var ute och gick, kom de att tänka på dunkarna. Enligt pojken var de inne på att göra upp en eld för att värma sig, men tänkte inte på att elden skulle sprida sig.

De hällde ut vätskan, som bestod av bensin, på marken, nära väggen, och tände på med en cigarettändare. Pojken har berättat att han inte alls var beredd på effekten och att de försökte släcka elden med hjälp av snö. När de märkte att det inte gick så sprang de från platsen.

Att de inte ringde till räddningstjänsten var för att båda var rädda för att åka fast, har den yngre berättat.

Enligt den äldre tonårspojken hörde de fyrverkerier från skolan och gick dit för att se om det var några där som de kände. Han har berättat att det var den yngre som tände på och hur han såg att det började bli svart på väggen. Tanken enligt honom var att starta en liten brand som snabbt gick att släcka. Varför de båda bar ansiktsmasker på sig har han förklarat med att det beror på att han vill undvika smitta.

Båda har berättat att de sökte efter information om branden på nätet efteråt.

Annan bedömning

Tingsrätten ansåg inte att det fanns någon risk för människors liv och hälsa vid det aktuella tillfället. Även om tonåringarnas avsikt inte var att sätta eld på hela byggnaden, så måste de ha insett att det fanns en uppenbar fara för att branden skulle sprida sig, enligt tingsrätten. 

Därför dömde tingsrätten båda för mordbrand men ej grovt brott.

Domen överklagades till hovrätten och där gör man en annan bedömning. Hovrätten, som tagit del av samma bevisning som i tingsrätten, anser inte att det rör sig om mordbrand. 

Hovrätten skriver i domen att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är de två tonårspojkarna som tillsammans orsakat branden på skolan. 

Hovrätten konstaterar också att någon brandteknisk undersökning inte genomförts och att det utifrån fotografier från platsen inte går att dra några säkra slutsatser angående brandförloppet eller var branden startade.

"Dessa oklarheter får falla tillbaka på åklagaren", skriver hovrätten, som dock anser att de objektiva förutsättningarna för mordbrand är uppfyllda.

"Enligt hovrättens mening finns det emellertid ingenting i målet som tyder på att NN 1 och NN 2 hade för avsikt att bränna ner Åbyängskolan eller att de insåg att detta skulle hända", skriver man vidare. 

Umgicks ovarsamt med eld

Enligt hovrätten är det försvårande för de två pojkarna att de tog en stor risk genom att med hjälp av brandfarlig vätska göra upp eld i nära anslutningen till byggnaden, att de var maskerade med munskydd och att de använde sig av en relativt stor mängd brandfarlig vätska. Det är också försvårande att de lämnade platsen utan att larma räddningstjänsten. 

Det är dock inte bevisat att de två var likgiltiga inför att det skulle börja brinna okontrollerat i den mening som avses i brottsbalken och därmed döms de inte för mordbrand.

Hovrätten dömer inte heller enligt åklagarens alternativyrkande – grov skadegörelse – eftersom de inte uppsåtligen orsakade branden. 

Båda döms i stället för grov allmänfarlig vårdslöshet. Detta då de anses ha "umgåtts ovarsamt med eld och därigenom vållat branden".

För den yngre av de två kvarstår påföljden om ungdomsvård. Den äldre döms till villkorlig dom, men inte förenat med samhällstjänst som tingsrätten också dömde honom till.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt