Annons:

Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld, berättara att man nu tar sikte på jubileumsåret 2021. Foto: Simon Henriksson

Hela säsongen körd för ALV – nu tar man sikte på jubileumsåret 2021

Astrid Lindgrens Värld ställer även in höstlovet och sin traditionella höstmarknad, som brukar besökas av fler än 30 000 personer. Därmed blev anläggningens säsong elva dagar lång detta coronaår 2020. Istället tar man redan nu sikte på jubileumsåret 2021.

Annons:

Efter elva dagar av öppet med tydliga restriktioner, godkänt av den lokala polisen, tvingades Astrid Lindgrens Värld stänga parken efter nya coronabesked från polisen i Kalmar. Flera samtidigt pågående föreställningar skulle betraktas som en samlad allmän sammankomst och en total begränsning på 50 åskådare skulle gälla.

Att de olika föreställningarna var och en spelades med läktarkapaciteter på flera tusen personer, med flera hundra meters mellanrum i parken och med 50 personer i publiken på vartdera stället spelade ingen roll.

Efter stängningen har 450 säsongsanställda och elva tillsvidaretjänster sagts upp inom ALV-koncernen, och man räknar med en ekonomisk förlust på omkring 120 miljoner kronor.

Vill få frågan prövad

Astrid Lindgrens Värld har valt att ta strid mot polisen. En överklagan mot polismyndighetens beslut om begränsningar av publiken på parkens teaterföreställningar har skickats in.

– Eftersom vi anser att deras beslut, som tvingade oss att stänga parken, är felaktigt så vill vi få frågan prövad. Vi vill också få klart för oss vad som gäller om pandemin fortsätter även nästa år, säger Astrid Lindgrens Världs vd Jocke Johansson.

Ingen höstmarknad heller

Men oavsett utgången av överklagan står det klart att hela säsongen 2020 är körd. Man kommer med andra ord inte försöka arrangera någon traditionell höstmarknad i månadsskiftet oktober/november.

– Nej, vi kan inte öppna utifrån de restriktioner som finns – inte ens om det kommer en helomvändning i morgon, vilket ju inte kommer ske. Kommunikationen till våra gäster är också viktig – Vi kan inte säga till dem att nu öppnar vi, nu stänger vi, nu skjuter vi fram. Samtidigt handlar det även om att få ut full effekt av de besparingsåtgärder vi nu är tvungna att göra, säger Jocke Johansson.

"Inte omöjligt"

Ja 2020 blev ett mörkt år för Astrid Lindgrens Värld. Man räknar med ett ekonomiskt minusresultat på 120 miljoner kronor, vilket kommer ta många år att hämta hem igen, enligt ALV:s vd.

Men mitt i allt elände ser man också framåt, för 2021 är ett år då det ska firas på Astrid Lindgrens Värld.

– Då är det 40 år sedan parken öppnade, och det kommer vi så klart uppmärksamma.

Pippis 75-årsjubileum sköts ju rejält i sank i år. Kommer ni fira henne 2021 istället?

– Det har ju gjorts stora satsningar på Pippi på många håll. Vi har diskuterat frågan och det är väl inte omöjligt att det både blir 40-årsfirande och försenat 75-årsfirande nästa år. Samtidigt handlar mycket av vårt jobb nu om att hitta en affärsmässig verksamhet om restriktionerna är kvar i någon form även nästa år, säger Jocke Johansson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt