Annons:

Miljöpartist satte stopp för

Det blev en sluten omröstning och Akko Karlsson (MP) fick stopp på vad hon kallade för en "mansklubb". Foto: Skärmdump/Västerviks kommun

Miljöpartist satte stopp för "mansklubb" – votering fick oväntad utgång

Representanter till den lokala säkerhetsnämnden vid Oskarshamns kärnkraftverk skulle väljas. Valberedningens förslag kallades för "en mansklubb" av Akko Karlsson (MP).
Det hela slutade med en votering – där det inte blev helt väntad utgång. 

Annons:

Ett av de första ärendena på årets första fullmäktigesammanträde var att välja representanter till den lokala säkerhetsnämnden vid OKG. Av valberedningen hade Marcus Fridlund (S), Dan Larsen (SD) och Hans Ellervik (WP) föreslagits bli ledamöter. 

Något Akko Karlsson, ensam miljöpartist i fullmäktige, inte gillade. 

– Nu är vi här igen, att det blir en mansklubb. Kriteriet i den här opartiska säkerhetsnämnden är att det ska vara kommunpolitiker och att man ska representera folket. Den manliga befolkningen är verkligen välpresenterad, sa Akko Karlsson (MP) från talarstolen.

Hon berättade att hon kvarstod som kandidat.

– Jag tycker vi kan bättre, säger hon.

Nytt förslag på bordet

Bo Karlsson (SD) yrkade därefter bifall till valberedningens förslag, vilket även Jon Sjölander (M) valde att göra. 

– Jag lägger mig inte om det här arbetet görs av män eller kvinnor. Jag tror att alla gör sitt bästa för hela befolkningen i kommunen, oavsett om det är män eller kvinnor, sa han och yrkade bifall till förslaget.

Det gjorde däremot inte centerpartisten Fredrik Lindwall. Han gick upp och nominerade Akko Karlsson (MP), Marcus Fridlund (S) och Hans Ellervik (WP). Därmed lämnade han Sverigedemokraterna utanför.

Akko Karlsson berättade då att hon ville vara "funktionell" och drog tillbaka sitt förslag. Votering begärdes och de två förslagen ställdes mot varandra i en sluten omröstning. 

När rösträkningen var granskad visade det sig att Fredrik Lindwalls förslag fått 29 röster samtidigt som valberedningens ursprungliga förslag fått 28 röster. 

Det blir därför Akko Karlsson (MP), Marcus Fridlund (S) och Hans Ellervik (WP) som föreslås företräda kommunen i nämnden. Slutligen är det regeringen som utser ledamöterna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt