Annons:

VÄRDEFULLA HUS STÖR BOSTADSBOLAGETS PLANER – VD:N ”Falsk marknadsföring

Centerpartiets Fredrik Lindwall gav en känga till både de kommunala bolagen och politikerkollegorna i fullmäktige, när han sa att Centerpartiet länge påtalat att kulturmiljöprogrammet orsakar problem på landsbygden. "Kanske får vi någon åtgärd nu när det berör Västervik tätort", sade han. Foto: Martina Gradian.

VÄRDEFULLA HUS STÖR BOSTADSBOLAGETS PLANER – VD:N ”Falsk marknadsföring"

Kulturhistoriskt värdefulla hus stör Bostadsbolagets planer på nybyggnation, och Bostadsbolaget tänker överklaga det nekade rivningslovet för en historisk villa i stan. Oppositionens Fredrik Lindwall (C) sa att Centerpartiet påtalat problemen med kulturmiljöplanen och dess effekter på landsbygden länge: – Kanske får vi någon åtgärd nu när det berör Västerviks tätort, sa han.

Annons:

Under måndagens kommunfullmäktige var en av punkterna på dagordningen en presentation av Bostadsbolagets verksamhet. Ett ämne som väckte uppmärksamhet var hur kommunens nya kulturmiljöprogram sätter käppar i hjulet för planerna på fler bostäder i centrala Västervik.

– Det ska bli spännande att se vad som händer med vår överklagan. Om vi inte får igenom den får vi verkligen fundera på hur vi ska utveckla Västerviks stad. Får vi ett nej nu kommer det tyvärr bli ganska tufft, sa Bostadsbolagets vd Andreas Horste.

Bakgrunden: Centrala villan är värdefull

Överklagan han syftar på gäller ett hus i kvarteret Syrenen, mellan Stadsparken och hamburgerrestaurangen Corner. Här arbetar plankontoret med en ny detaljplan. Här finns också huset som i folkmun kallas ”Sonderburgska villan”, som Bostadsbolaget köpte 2016. I oktober 2023 beviljade Miljö- och byggnadsnämnden rivning för huset. Politikerna i nämnden körde över tjänstemännen som utrett rivningslovet. Tjänstemännen ville nämligen att detaljplanen för området skulle bli klar först – och i detaljplanen borde Sonderburgska villan skyddas mot rivning eftersom det är så kulturhistoriskt värdefullt. Detta enligt Länsmuséets egna utredning.

Att rivningslovet beviljades trots att detaljplanen inte är klar och trots husets höga kulturhistoriska värden fick Tjustbygdens Kulturhistoriska förening att se rött och överklaga rivningslovet. Länsstyrelsen gick på föreningens linje och rev upp rivningslovet. Det är detta Bostadsbolaget kommer överklaga för att få igenom en rivning. Enligt Andreas Horste borde en rivning beviljas eftersom huset inte är K-märkt eller Q-märkt i detaljplanen.

”Falsk marknadsföring” om Bostadsbolaget inte får riva

– Vad är problemet? Det måste finnas andra alternativ till att bygga på just dessa fastigheter? Undrade Vänsterpartiets Daniel Gynnerfelt.

– Problemet är när detaljplanen inte hindrar rivning enligt K-märkning eller Q-märkning, och vi förvärvar de här fastigheterna och sedan inte får riva. Då blir det ett investeringsproblem. Då har i investerat fel, svarade Andreas Horste.

Han påpekade att ägardirektiven som Bostadsbolaget lyder under faktiskt innebär att Bostadsbolaget ska se till att det byggs nya bostäder.

– Vi har ju investerat i fastigheterna för att göra någonting av dem. Då blir det falsk marknadsföring, sa Horste.

”En våt filt över utvecklingen” 

Fredrik Lindwall (C) poängterade att Centerpartiet tidigt uppmärksammat att kulturmiljöprogrammet inneburit problem, särskilt för landsbygdsinvånare. När kulturmiljöprogrammets inventering pågick fick boende i bland annat Ukna, Överum och Loftahammar helt plötsligt nya regler att förhålla sig till. I Ukna startades ett upprop med namninsamling till politikerna.

– Spännande att kulturmiljöplanen blir en het fråga nu. Vi har påtalat det ett tag. Inte minst Uknaborna har påtalat det här. Kulturmiljöplanen lägger en våt filt över utveckling. Kanske får vi någon åtgärd nu när det börjar beröra Västerviks tätort.

Svaret från Andreas Horste blev:

– Vårt sätt att provtrycka det här är att överklaga länsstyrelsens beslut och se vad det leder till. Hur kommunen sedan väljer att agera kan inte vi svara på.

Fakta

KULTURMILJÖPROGRAMMET

De senaste åren har kommunen inventerat Västerviks kommun för att hitta värdefulla hus och områden. Dessa har sammanställts i det nya kulturmiljöprogrammet. Kulturmiljöprogrammet baserar sig på Plan- och bygglagen.

I lagen står bland annat att hus inte får förvanskas.

Enligt kommunens egen text i kulturmiljöprogrammet är det önskvärt att detaljplaner som upprätter eller förnyas även skyddar kulturhistoriskt värdefulla områden – ”I dessa bör en generell lovplikt införas för rivning, för åtgärder som avsevärt påverkar befintliga byggnadernas yttre, samt för åtgärder avseende eventuella ekonomibyggnader”.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt