Annons:

BESLUTET: BREVIKSPLAN BLIR ETT BOSTADSKVARTER

"Aktivitetsytan blir mindre än rummet vi befinner oss i", sa en kritisk Daniel Gynenrfelt (V) under fullmäktigesammanträdet. En övervägande majoritet röstade dock för att godkänna detaljplanen som gör att gräsytan på Breviksplan kan förvandlas till ett bostadsområde.

BESLUTET: BREVIKSPLAN BLIR ETT BOSTADSKVARTER

Arbetet har varit långdraget och kritiken hård, men nu har fullmäktige fattat det slutgiltiga beslutet med en övervägande majoritet: Breviksplan ska förvandlas till ett bostadskvarter.

Annons:

Planen är att den nuvarande gräsytan på Breviksplan ska bebyggas med radhus och flerbostadshus – totalt runt 50 bostäder – samt en aktivitetsyta med konstgräsplan.

Redan 2021 antogs en ny detaljplan för Breviksplan, men på grund av bristande kommunikation och otillräcklig hänsyn till biotopskyddet upphävdes den.

Sedan dess har detaljplanearbetet fortsatt och under måndagen fick Västerviks alla politiker i fullmäktige ta ställning till den nya detaljplanen.

Den nya detaljplanen innebär att det kan byggas radhus och flerbostadshus på Breviksplan, samt att en aktivitetsyta med konstgräs anläggs i mitten.

Övervägande majoritet

En övervägande majoritet i fullmäktige har nu sagt sitt: Det blir bostäder på Breviksplan. 48 ledamöter röstade för den nya detaljplanen. 9 röstade emot.

Bland de som ville avslå detaljplanen fanns bland annat Akko Karlsson (MP), Jenny Svensson (SVP), Daniel Gynnerfeldt (V) och Maud Ärlebrant (KD). Kritiken mot detaljplanen har i mångt och mycket handlat om att en central grönyta byggs bort. Så löd även flera argument från de som ville avslå detaljplanen i fullmäktige. 

Jag vill behålla de grönytor och aktivitetsytor som finns och som uppmuntrar till spontanidrott och rörelse. Det är förvisso medritat i planen en aktivitetsyta, men den blir inte större än rummet vi befinner oss i. Det tycker inte jag är tillräckligt för att uppfylla önskemålet om att unga och äldre ska röra på sig, säger han.

Akko Karlsson (M) kallade detaljplanen för ”de små stegens tyranni”.

Det är de små stegens tyranni när man börjar nagga i grönområden. Även om omtaget gjorde detaljplanen något bättre så behöver vi gröna stråkytor. Värt att notera är att den täta ytan på aktivitetsytan som planeras kan bli upp emot 120 grader varm en het sommardag, säger hon.

"Ett bra sätt att utveckla Brevik"

Majoriteten av ledamöterna i fullmäktige var trots allt eniga, både Moderaterna och Socialdemokraterna ställde sig bakom förslaget. Beslutet är - möjligtvis - det sista i ett arbete som tagit flera år. Inom några veckor kan detaljplannen vinna laga kraft, om den inte överklagas, det vill säga. 

Under arbetet har man verkligen fått vikta olika intressen mot varandra. Aktivitetsytan som planeras gör att hela området får ett lyft, och det finns samtidigt många vackra gröna ytor kvar i Brevik. Det finns ett behov av bostäder i Västerviks tätort och det här är ett bra sätt att utveckla området Brevik, säger Marcus Fridlund (S).

Det är ett vackert område som utgör mycket av det vi uppfattar som Västerviks villabebyggelse med de låga husen. Samtidigt som jag också tycker att grönytan är värdefull så är den här detaljplanen väl utredd, och det kommer finnas en yta för aktivitet, säger kommunalråd Harald Hjalmarsson.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt