Annons:

FLERA SKOLOR OCH FÖRSKOLOR RISKERAR NEDLÄGGNING PÅ LANDSBYGDEN

Flera skolor och förskolor riskerar att läggas ned. Inte minst på landsbygden. Foto: MostPhotos

FLERA SKOLOR OCH FÖRSKOLOR RISKERAR NEDLÄGGNING PÅ LANDSBYGDEN

Flera skolor och förskolor, inte minst på landsbygden, riskerar att läggas ned. Totalt ska barn- och utbildningsnämnden skära bort ett stort antal miljoner kronor.
– Det som inte är gynnsamt ska inte genomföras, svarade BUN:s ordförande Andreas Billtorp (M) när debatten gick varm i fullmäktige.

Annons:

Frågan kom upp under politikernas frågestund och riktades från den tidigare ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Marcus Fridlund (S), till den nuvarande ordföranden Andreas Billtorp (M). 

Fridlund är kritisk till hanteringen och ansåg att majoriteten stått för en helomvändning eftersom de tidigare lovat att inga nedskärningar ska drabba skolan.

"Majoriteten har tidigare sagt att 20 miljoner kronor ska spara inom den kommunala verksamheten. Samtidigt utlovas att besparingar inte skulle drabba BUN. Det omdiskuterade enprocentsmålet gällande effektiviseringar i verksamheterna skulle också tas bort, lovade majoriteten. Därför blev jag väldigt förvånad när tjänstepersoner inom BUN redogör för ett uppdrag om hur nämnder och styrelser ska ta fram förslag om förändringar som kan minska de fasta kostnaderna" skrev Marcus Fridlund i sin interpellation. 

Flera skolor kan läggas ned

Förslaget handlar om omfattande nedläggningar av skolor och förskolor, främst på landsbygden.

Enligt förslaget är följande skolor i farozonen:

Resursskolan, högstadiet i Ankarsrum, Blackstad skola, Ringeltaubska skolan i Edsbruk, Himalajaskolan i Hjorted, Loftahammars skola samt Näktergalens skola alterantivt Ljungbergaskolan. 

Följande förskolor riskerar att läggas ned: 

Smurfboet, Pandan, Oden, Almviks förskola och den pedagogiska omsorgen i Blankaholm.

Dessutom föreslås barnomsorg på obekväma arbetstider, så kallat nattis, avvecklas samt minskade öppettider på fritidshem. 

– Jag anser inte att det här ärendet ska tas upp för beslut den 7 februari. Ett ärende av den här digniteten förtjänar en ordentlig föredragning och information för nämndens ledamöter och fackförbund innan man kan fatta ett eventuellt beslut, sa Marcus Fridlund (S) från talarstolen och frågade Andreas Billtorp om han anser att han varit sanningsenlig i hanteringen av ärendet:

– Att lägga ned skolor och förskolor förtjänar en stor grad av respekt och fingertoppskänsla. Hur kommer det sig att ni valt att hantera ärendet på det här sättet? Utan någon bred förankring och diskussion, sa Fridlund. 

"Skapar oro"

Andreas Billtorp (M) började med att meddela att enprocentsmålet ska tas bort. Det innebär att varje verksamhet inte ska behöva effektivisera en procent av sina kostnader årligen. Han betonade också noga att materialet och förslagen endast är "informationsinhämtning". 

– Det framgår av materialet att det här handlar om informationsinhämtning. Vi ska inte klubba igenom att något ska läggas ned den 7 februari. Uppfattar man att ärendet gått snabbt, så är det för att budgetarbetet går igång snart. Vi är ute i god tid utifall att någon fördjupad utredning ska göras. Det som har sagts tidigare gäller. Effektiviseringar som inte är gynnsamma ska inte genomföras, säger Billtorp. 

Fridlund delade inte sin efterträdares syn.

– Det här är ingen informationsinhämtning. Barn- och utbildningsnämnden ska bifalla förvaltningens förslag på vad som skulle vara möjligt att effektivisera. Det innebär att nämnden ställer sig bakom det här och det är vad vi har uppe den 7 januari. Om inga gynnsamma effektivseringar hittas, så ska de inte genomföras är sagt tidigare. Är de här gynnsamma? Är det gynnsamt att lägga ned nattis? Det här skapar en oro och en olustkänsla. Jag har fått flera påringningar om det här från både föräldrar och personal.

Andreas Billtorp:

– Gynnsamt innebär att det är det för barn och elevers bästa. Är det inte gynnsamt, så ska det inte genomföras. Jag kan hålla med dig om attsatsen och vi har tankar på att ändra om den. Det kan vi höras om i veckan.

Ställde ordningsfråga

Marcus Fridlund gav sig inte – utan framskred med sin kritik.

– Sådana här saker tar man inte beslut om på det här sättet. Det här är stora och svåra frågor, det gör man inte utan dialog. Jag erbjöd att göra det här till ett informationsärende, men ni hade riktigt bråttom. Varför är det så bråttom?

Därefter ville Leif Svensson (V) ställa en ordningsfråga.

– Det här har blivit en allmänpolitisk debatt. Jag vill hänskjuta till presidiet att lägga ned debatten. Vi skulle också vara angelägna att vara med i debatten. 

Det sa han med anledning av att endast interpellanten och den som frågan ställts till får delta. 

– Tar man sig friheter och går utanför, så får man styra upp det från presidiets sida. Det ska innebära någon allmän debatt. Så avsluta frågestunden och den lär återkomma i senare ärenden, sa Sverker Thorén (L), som tidigare varit ordförande i fullmäktige. 

Marcus Fridlund (S) uppskattade inte Sverker Thoréns inspel.

– Det är Elin (Landerdahl Sjölander, fullmäktiges ordförande, reds.anm) som avgör det. Det är samma regler för en interpellation, det är en debatt mellan frågeställare och svarare. Så läs dina regler, Sverker. 

Mer om de eventuella skol- och förskolenedläggningarna lär återkomma längre fram. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt