Annons:

Debatt om arbetskläder till skolpersonal:

Jenny Svensson, till höger, argumenterade för att skolpersonal ska få arbetskläder i fullmäktige. Foto: Arkivbild

Debatt om arbetskläder till skolpersonal: "Det här är en genusfråga"

Två relativt liknande motioner var uppe för beslut i fullmäktige. Dels Jenny Svenssons (S-V) om arbetskläder för skolpersonal och dels Leif Svenssons (V) om arbetskläder för personal i förskolan.
– Det här är en genusfråga, dundrade miljöpartisten Akko Karlsson.

Annons:

Båda motionerna har över ett år på nacken, men var uppe för beslut på årets första sammanträde med kommunfullmäktige. Först ut var Socialisterna-Välfärdspartiets Jenny Svenssons motion om att införa arbetskläder för skolpersonal. 

Hon ville bland annat att samtliga anställda inom skolan ska få regnställ, en jacka samt skor.

– De skolanställda har utelektioner, är buss- och rastvakter och tar barn till och från idrottshallar och matsalar i ur och skur. Det här är moment som utförs under arbetstid och då krävs vädertåliga kläder. De här kläderna är en arbetsuniform som man inte ska behöva bekosta själv, sa Jenny Svensson.

Hon valde även att jämföra med fastighetsskötare.

– Som fastighetsskötare har man minst en uppsättning med arbetskläder, eftersom man blir smutsig när man jobbar. Den som har jobbat på en skola eller förskola vet att smuts på kläderna är något man får. Det handlar om matrester, färg från klibbiga fingrar, snor från kramsugna barn och lera och sand. Men det här ska man köpa in för egna pengar. 

"Låter som lyx"

Kommunstyrelsens ordförande, Harald Hjalmarsson (M), betonade att det ytterst är en resursfråga.

– Den här frågan har diskuterats flera gånger. Vi har inskrivet om att det finns utrymme i budgeten ska lämpliga profilkläder köpas in. Jag är fullt medveten om att det här inte är profilkläder, utan arbetskläder, och det vore angeläget att ge våra duktiga medarbetare någon form av klädsel med vårt namn på ryggen. Men ytterst är det en resursfråga. 

Jenny Svensson reagerade på att det aldrig finns något ekonomiskt utrymme när det kommer till personal eller elever.

– Det låter som att arbetskläder är en lyx och om det finns ekonomiskt utrymme. Det är ingen skillnad i behovet och självklart i jättemånga kvinnor. Men det här är en tradition där mans- och kvinnodominerande yrken värderas olika.

"Är en genusfråga"

Även Akko Karlsson (MP) gav sig in i debatten.

– Det här är en jätteangelägen motion. År 2023 kan vi inte förvänta oss att kvinnodominerande yrken ska sitta tysta och stilla och behöva tvätta kläder man haft på jobbet i den egna tvättmaskinen och nöta ut sina egna skor. Det här är en genusfråga. Ingen ifrågasätter att sophämtarna har arbetskläder. Jag vet inte om de fackliga företrädarna varit för svaga eller om det är en generell attityd i samhället. Vi behöver reflektera över stereotyperna.

Dan Nilsson (S) påpekade att man skjutit till medel tidigare för att kunna köpa in kläder i förskolan.

– Då pekade vi ut fritidspersonal och det handlade om jackor och så vidare. Det återkommer förhoppningsvis i budgeten och vi kommer driva den här frågan. Det behövs en diskussion om hur man värderar mans- respektive kvinnodominerande yrken, säger han.

Kommunstyrelsen hade föreslagit kommunfullmäktige att avslå motionen men med tillägget att det vid ekonomiskt utrymme kan inköpas lämpliga profilkläder samt att eventuella inköp hanteras i budgetprocessen likt tidigare år.

Votering begärdes och den resulterade i 34 röster på kommunsyrelsens förslag, sex röster på Jenny Svenssons förslag och hela 17 ledamöter som avstod.

"Finns medel i budgeten"

Det blev dessutom debatt om Leif Svenssons liknande motion. Vänsterpartisten pekade på covid-19 som ett skäl.

– Utifrån det du säger får jag en bild av hur förskolepersonal går omkring i sjukhuskläder, så som rockar och enklare plagg som enkelt går att tvätta. Har du fört en dialog med förskolepersonalen om det? Min bild är att man strävar efter utekläder och täckjackor. Det är ett helt annat perspektiv, sa moderaten Jon Sjölander.

Det hade inte Leif Svensson gjort.

– Nej, utan jag har tagit ett helikopterperspektiv över vilka kläder som skulle behövas. Då skulle man kunna hantera smittohärdar när de snabbt går igång på ett mer godtagbart sätt än tidigare.

Jacob Hoffsten från Socialisterna-Välfärdspartiet yrkade bifall till motionen.

– Det är löjligt att anföra ekonomin som ett argument, tyckte han.

Även Dan Larsen (SD) ville ge sin syn på saken.

– Vi är inte emot sakfrågan, men det är ett allvarligt läge i ekonomin och låt frågan komma upp i budgetförhandlingarna längre fram.

Dan Nilsson (S) poängterade att det finns medel avsatta i budgeten för kläder till förskolepersonalen i budgeten för 2023.

– Den budgeten är dessutom tagen två gånger, så det blir upp till bevis för församlingen. 
Även här blev det votering. 40 ledamöter röstade för avslag, sex för Leif Svenssons förslag och elva ledamöter avstod.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt