Annons:

Trots superresultat 2022 – prognos om två veckor gör kommunalrådet nervös

Det finns en oro för ekonomin framåt – trots ett superresultat 2022. Foto: Bildbyrån

Trots superresultat 2022 – prognos om två veckor gör kommunalrådet nervös

Västerviks kommun kommer göra ett kanonresultat 2022. Utan bolagen ser resultatet ut att bli 100 miljoner kronor för kommunen. Ändå är kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) orolig.
– Om 14 dagar får vi en ny skatteprognos. Jag är tyvärr lite nervös för den, säger han.

Annons:

Att det finns en oro inför skatteprognosen är kanske inte så märkligt om man ser det i ett större sammanhang. Att kommunen, utan bolagen, ser ut att göra 100 miljoner kronor i resultat för 2022 beror till väldigt stor del på ökade skatteintäkter. 

Det budgeterade resultatet för det gångna året var -8,3 miljoner kronor. Prognosen i november var 86,4 miljoner kronor. Ännu bättre skatteprognoser under december ser ut att innebära 100 miljoner, även om bokslutet inte är helt färdigt.

– Det är en avvikelse på närmare 100 miljoner kronor. I princip hela avvikelsen, det vill säga hela överskottet, beror på den ökade skatteprognosen. Det har vi haft både 2021 och 2022. Tidigare år har avvikelserna inte varit lika stora som de två senaste, vilket förklarar de höga resultaten i kommunen. Det har varit stora prognosavvikelser under de senaste åren, säger kommundirektör Anders Björlin.

Harald Hjalmarsson (M), ordförande i kommunstyrelsen, säger att det finns skäl till viss oro framåt.

– Jag är orolig för den ekonomiska utvecklingen framöver med tanke på vad som sker i omvärlden. Vi har kriget som i sin tur påverkar energipriserna som i sin tur påverkar inflationen och som i sin tur påverkar räntorna. Utan att gå in djupare i skälen till skatteprognosen framöver, så kan man snabbt konstatera att statsbidrag och skatteintäkter är två helt olika saker. Statsbidrag är politik medan skatteintäkter är arbetade timmar. Det kommer bli färre arbetade timmar eftersom vi är inne i en lågkonjunktur. Det kommer påverka det här och de pengar som staten eventuellt kan bidra med kommer bli viktigt, men bygger också på utvecklingen i Sverige.

Nervös inför skatteprognosen

Om ett par veckor är det dags för en ny skatteprognos.

– Jag är tyvärr lite nervös för den, säger Hjalmarsson.

Dan Nilsson (S), oppositionsråd i kommunen, delar många av Hjalmarssons analyser.

– Vi ser nu vikten av ökade generella statsbidrag, så att vi kan investera dem på ett klokt och långsiktigt sätt i våra verksamheter. Vi har en regering som inte stöttar upp kommunerna på i princip något sätt. Det är bekymmersamt och kommer få stora effekter för kommunsverige och Västerviks kommun. Vi behöver hjälpas åt, för det kommer bli tufft.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt