Annons:

Så mycket kan Västerviks kommun satsa på Midnattssolsrallyt

Midnattssolsrallyt kommer till Västervik i sommar. Nu diskuteras hur mycket Västerviks kommun som ska gå in med ekonomiskt. 2024 blir det 150 000 kronor. Foto: Arkivbild

Så mycket kan Västerviks kommun satsa på Midnattssolsrallyt

I sommar kommer Midnattssolsrallyt avgöras i norra Kalmar län. Västervik är huvudort och kommunen går in med 150 000 kronor.
– Det finns önskemål om att det ska vara centralt i Västervik, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

I fredags släppte Kungliga Automobil Klubben, KAK, nyheten att Midnattssolsrallyt hamnar i norra Kalmar län 2024. Sveriges största rallytävling för historiska tävlingsbilar avgörs mellan 22 och 24 augusti med Västervik som huvudort.

Samtliga sträckor körs i norra länet. Förutom Västervik blir det sträckor även i Vimmerby och Hultsfred. 

Årets upplaga av rallyt körs över tre etapper och rallets totala längd är cirka 60 mil.

– Vi är mycket glada att kunna presentera Västervik som värdort för KAK Midnattssolsrallyt 2024. Detta är KAK:s största arrangemang och en tävling som ligger hela Motorsverige varmt om hjärtat. Vi har haft en väldigt god dialog med kommunerna i regionen och är övertygade om att årets upplaga blir en av de mest idylliska någonsin med Östersjön som kuliss, sa Philip von Mecklenburg, ordförande KAK Motorsport, i ett pressmeddelande.

Kan arrangeras i flera år

Västerviks kommun hoppas nu att tävlingen kan komma att arrangeras i Västervik i flera år. 

– Det kanske inte blir 2025, men 2026 kan det hållas här igen. Det verkar väldigt positivt. Det här är efter högsäsongen, så det är bra om vi på det här sättet kan förlänga säsongen med aktiviteter, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

Kommunledningen hoppas på en riktig publikfest. 

– Det är 180 ekipage som ställer upp i tävlingen och det är mekaniker, släkt och vänner som ska bo och äta här. Det kommer vara fullt med folk i både skogen och stan. Vi tror det blir trevligt, säger Ulf Nilsson (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kan bli treårigt stöd

2024 kommer kommunen att gå in med 150 000 kronor för att hålla i tävlingen. Det diskuteras även om ett årligt stöd på 150 000 kronor i tre. 

"Beslut om det ekonomiska stödet kommer att tas i nästa kommunstyrelse, så innan dess har jag inget svar på frågan", skriver Sara Dolk, som är ansvarig för frågan för kommunens räkning, i ett mejl. 

Förslaget är dock att gå in med sammanlagt 450 000 kronor.

– Det är det vi diskuterar och det pågår en dialog. Vi ska ha ett återkommande evenemang och vi diskuterar allt från flera år i rad till vartannat år. Som jag har förstått det kommer man fokusera på Småland under en tid och det är intressant tycker jag. Oavsett om det blir i Vimmerby eller Växjö något år så kommer det skapa en speciell stämning här, säger Harald Hjalmarsson (M).

Men exakt hur det blir är alltså inte klart.

– Vi är inte helt överens om helheten, men det är positivt att vi satt ned foten för i år och att det är klart med 150 000 kronor. 

Vad är det för åtaganden kommunen gör för de pengarna?

– Det finns önskemål om att det ska vara centralt i Västervik och då handlar det om avstängningar och säkerhet. Allt kostar och drar resurser. Men detaljerna är inte helt satta ännu, så vi får återkomma till det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt