Annons:

Nu öppnar kommunen upp för digitala frågor från allmänheten

Nu kan allmänheten ställa sin fråga till politikerna digitalt. Foto: MostPhotos

Nu öppnar kommunen upp för digitala frågor från allmänheten

I samband med kommunfullmäktige har allmänhet möjlighet att rikta sina frågor direkt till de folkvalda. Tidigare har man behövt vara på plats – men nu testar kommunen möjligheten till digitala frågor.

Annons:

Att få svar direkt från politikerna på de frågor som allmänheten har är en del av det demokratiska arbetet i Västerviks kommun. Tidigare har man behövt vara på plats under fullmäktiges sammanträden för att kunna föra sin egen talan. 

Nu, när kommunfullmäktigemötena hålls på olika platser i kommunen, vill politikerna öppna upp för möjligheten att ställa frågor digitalt om man inte har möjlighet att fysiskt ta sig till mötet. 

Nästa sammanträde hålls den 23 oktober i Ankarsrum. Då går det bra att skicka in sin fråga till politiken via ett webbformulär på kommunens hemsida. Frågan måste vara inmatad senast den 12 oktober, vara relevant och möjlig för politikerna att besvara.

– Det här är ett sätt att bli mer tillgängliga för våra medborgare och utnyttja de moderna kanaler vi har. Det är många frågor som engagerar nu och vi vill öppna upp en kanal för allmänheten direkt till oss politiker. Dessutom ger de oss möjlighet att snappa upp nya idéer och tankeströmningar, säger Elin Sjölander Landerdahl (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Hoppas på ökat intresse

Bakom initiativet ligger kommunfullmäktiges demokratiberedning, som har till sin uppgift att utveckla dialoger och verka för att utveckla det demokratiska samtalet.

– Vi hoppas att det ska öka intresset för våra viktiga fullmäktigemöten. Det får inte vara för krångligt att delta. Vi har under en ganska lång tid sänt våra möten digitalt på webben men det här med att ställa frågor digitalt har inte hängt med. Det är förstås svårt att ge alla ett enkelt och tydligt svar på den korta tid vi har, men vi gör här ett försök, så får vi utvärdera och se hur det fungerar, säger Maria Nordensten (M), ordförande i demokratiberedningen.

En representant från vardera majoriteten och oppositionen svarar på frågan som skickats in i förväg. Frågorna hanteras anonymt under mötet och läses upp av demokratiberedningens ordförande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt