Annons:

Partiet anmäler kommunen efter hemlöse mannens död

Jacob Hoffsten och Jenny Svensson är aktiva i Socialisterna-Välfärdspartiet, som nu JO-anmält kommunen. Foto: Arkivbild

Partiet anmäler kommunen efter hemlöse mannens död

Under tisdagsmorgonen hittades en hemlös man död på en offentlig toalett i Västervik. Nu anmäls kommunen av Socialisterna-Välfärdspartiet i Västervik.

Annons:

Det var vid åttatiden på tisdagsmorgonen som en man hittades avliden på en offentlig toalett i centrala Västervik. Polisen har upprättat en anmälan om mord, men det finns inget som tyder på att något brott har skett i samband med dödsfallet.

"En rättsmedicinsk obduktion kommer att genomföras för att ta reda på dödsorsaken", skriver polisen. 

Den avlidne är en man i 60-årsåldern. Han var hemlös och föreningen Vinternatt nära knuten till honom. Så sent som i oktober varnade föreningen senast för att hemlösa skulle dö när kylan kom. Linda Åkerman, aktiv i föreningen, var både arg och chockad igår.

– Ge oss en lägenhet nu! Vi kan möblera upp den, så att folk har någonstans att sova över natten. Det är så onödigt att det här ska behöva hända. Det finns liksom inget mellanting och vissa människor hamnar där emellan. Vi försöker fånga upp dem, men vi var på fullmäktige redan i våras och varnade för att folk skulle frysa ihjäl. Vi var ute för två månader sedan och sa samma sak. Vi har försökt få de ansvariga att förstå att ingen väljer det här själv. Jag är så arg över det här. Får vi en lägenhet nu så kan vi bemanna upp den med volontärer redan ikväll och ha den över vintern. Det är något som måste ske här och nu. 

Gjort JO-anmälan

Socialisterna-Välfärdspartiet har nu valt att JO-anmäla Västerviks kommun. 

"Idag har vi i Socialisterna-Välfärdspartiet JO-anmält Västerviks kommun för att de underlåtit att tillgodose en mycket utsatt grupp medborgare en skälig levnadsnivå. En ideell organisation (Vinternatt) har gång på gång lyft att människor kommer att frysa ihjäl på toaletter och i gamla tält. Enligt kommunen så finns inga behov av ett härbärge. Nu har det hänt. En människa av kött och blod har frusit ihjäl mitt i centrala Västervik. Så jävla cyniskt och ovärdigt så vi finner inga ord", skriver Socialisterna-Välfärdspartiet i ett uttalande.

HÄR kan du läsa hur socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) och kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) kommenterade det inträffade. Polisen har ännu inte fastställt någon dödsorsak.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt