Annons:

TROTS KRITIKEN – KOMMUNENS AKUTA LÖSNING STÅR FAST

Kommunen står fast vid sitt akuta boende i Gamleby och hoppas hitta ett sätt för att lösningen ska fungera för de hemlösa. Genrebild. Foto: Bildbyrån

TROTS KRITIKEN – KOMMUNENS AKUTA LÖSNING STÅR FAST

Efter dödsfallet i Västervik i tisdags morse upprättade socialtjänsten ett akutboende i Gamleby – en lösning som sågades av frivilligorgansisationen Vinternatt. Nu vill man hitta en lösning på problematiken.
– Vi jobbar vidare med detta, säger Marianne Hennel (M), vice ordförande i socialnämnden.

Annons:

Det tragiska dödsfallet i Västervik uppdagades i tisdags morse – och har satt press på kommunen och politiken. Under lång tid har frivilligorganisationen Vinternatt krävt ett härbärge till stadens hemlösa – men utan gehör.

Efter att mannen hittades död öppnade Västerviks kommun ett akut boende i Gamleby inom ett dygn. Lösningen sågades av Vinternatt som menar att de hemlösa är knutna till Västervik och att det blir logistiskt svårt med ett boende i Gamleby.

– Det senaste vi hört var att tillgängligheten i Gamleby var svår att få till och att många har vardagliga sysslor i Västervik. Vi diskuterar hur man ska lösa en sådan situation. Det som blev löst på ett dygn efter den tragiska händelsen var ett boende i Gamleby och nu jobbar vi vidare med det, säger Hennel.

"Kan jag inte uttala mig om"

Boendet användes första natten, men igår och kommande natt har Pingstkyrkan istället öppnat upp sin lokal. De inblandade parterna kommer att samlas för ett möte den 6 december – ett möte som var inplanerat redan innan det tragiska dödsfallet. Fram till dess kommer kommunen erbjuda boendet i Gamleby.

– Det kvarstår och sedan jobbar vi vidare på vad vi kan hitta för lösning. Harald (Hjalmarsson, moderat kommunalråd), är inkopplad och vi har inte den senaste uppdateringen därifrån.

Varför tog ni inte fram lösningen i Gamleby tidigare?

– Det kan jag inte uttala mig om överhuvudtaget, säger nämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD).

Hur ser ni på Vinternatts kritik mot boendet i Gamleby?

– Jag kan tycka såhär, vi bor i en kommun där vi har medborgare som bor i Gamleby till vardags och det var det första alternativet vi kunde lösa. Det går bussar till Västervik en gång i timmen, låt oss få jobba med de här olika organisationerna för att hitta en lösning på det man upplever, säger Hennel.

Hur är klimatet mellan nämnden och Vinternatten?

– Jag pratade med dem för en vecka sedan och nu har Harald Hjalmarsson haft den kontakten. Vi är absolut inte på kant med varandra. Det är en dialog som vi ska fortsätta föra, säger Ärlebrant.

Marianne Hennel:

– Vägen framåt är att ha dialog och lyssna på varandra. Det är där lösningen finns.

"Det avvaktar vi med" 

Den 6 december träffas alltså alla inblandade parter för att diskutera de hemlösas situation i Västervik.

– Jag vill tillägga detta. Verksamheterna jobbar oerhört mycket med den här gruppen. Missbruksenheten har jobbat väldigt mycket med den här gruppen, det finns ett otroligt engagemang. Sedan finns det en grupp som det kan bli mer problem med, så är det. Vi får se vad det här mötet leder till, om vi kan komma överens. Vi har en ambition att göra någonting, men vad? Det här måste ske i samarbete med frivilliga och kyrkorna, menar Ärlebrant.

Vilken lösning är ert huvudalternativ?

– Det avvaktar vi med till efter det här mötet.

Hennel:

– Jag tror att det är bra att det får verka fram, nu har vi bokat ett möte den sjätte december och det har skett en oerhört tragisk händelse och en person har mist sitt liv. Mötet är inte bara för att diskutera situationen tisdags, utan vi vill tillsammans hitta en väg framåt där alla blir lyssnade på.

Känner ni i nämnden någon självkritik efter det som hänt?

– Det är jättesvårt för vår verksamhet och tjänstepersonerna har gjort otroligt mycket och det här får vi analysera. Vi får avvakta vad mötet ger, menar Ärlebrant.

Kommunens hantering av frågan har även JO-anmälts av Socialisterna-Välfärdspartiet. Här hittar du våra tidigare artiklar om fallet: 

EN PERSON HITTAD DÖD PÅ TOALETT I VÄSTERVIK

Linda Åkerman tagen efter mannens död: "Ge oss en lägenhet nu"

Toppolitikerna efter dödsfallet: "Väldigt tragisk händelse"

Partiet anmäler kommunen efter hemlöse mannens död

KOMMUNEN HAR ÖPPNAT TILLFÄLLIGT BOENDE FÖR HEMLÖSA

Vinternatt sa nej till Gamleby – Pingstkyrkan öppnar upp

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt