Annons:

Elever väcker liv i en södra infart: S öppnar för samarbete med M

Fredrik Lindwall (C) argumenterade för att kommunen borde göra mer för att få till stånd en södra infart.

Elever väcker liv i en södra infart: S öppnar för samarbete med M

Elever på Västerviks gymnasium skrev i en ungdomsmotion att kommunen borde lägga mer energi på att få till en södra infart. En bred politisk majoritet håller med.

Annons:

Eleverna vill att kommunen ”verkar för en ny infart till Västervik tätort”. I sin motion pekar de på flera anledningar att det behövs en ny infart: En ny väg kan kopplas ihop med industriområdet i Karstorp och minska trafikmängden i stan; restiden skulle minska mellan Västervik och andra städer; det skulle locka fler turister; och så skulle det finnas fler alternativ för räddningstjänst och ambulans om den nuvarande infarten blockeras.

Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd, sa att en bred politisk enighet kommit fram till samma sak:

– Det behövs en ny infart. Det är projekterat, och finns en bred majoritet för att genomföra det. Men: vi måste hitta finansiering för det. Det kan kosta mellan en halv och en miljard, sa han.

Han sa också att majoriteten (M, KD, L med stöd av SD) avser att lyfta frågan igen, förnya de utredningar som finns, och försöka få till ett större engagemang för frågan i regionen.

"Det är dags för lite tempo"

Centerpartiets Fredrik Lindwall tyckte dock att kommunalrådets svar var för vagt:

– Staten och regionen har stort inflytande och vi måste vara med och påverka. Vi kan inte bara sitta här och tycka. Vi har behov av kompetensförsörjning, turism och att kunna röra oss – vi måste prioritera påverkansarbetet, sa han, och menade att projektet med en påverkansgrupp som jobbar just med att försöka påverka Trafikverket i frågan borde förlängts.

Lindwall fick medhåll av Marcus Fridlund (S), oppositionsråd:

– Den här frågan har trätts sedan 1959. På den tiden har våra grannorter, som Oskarshamn, hunnit bygga flera infarter. Det är dags för lite tempo. Vi är villiga att söka en överenskommelse i det här mellan S och M, för det här är färdigutrett.

 Motargumentet: Prioritera skola och omsorg

Vänsterpartiets Daniel Gynnerfelt tyckte dock att miljardinvesteringen inte borde prioriteras.

– Vår prioritering är skola, vård och omsorg. Vi vill satsa på ungdomar, inte stora dyra projekt som vi inte vet vad de kommer kosta. I stället för att vi ska komma närmare andra orter så är mitt förslag är istället att göra det lättare att bo på landsbygden, säger han.

Lindwall (C) sade sedan att även han tycker att skola, vård och omsorg är viktigt:

– Det finansieras via skattepengar. Hur får vi skattepengar? Jo genom fler invånare och företag. Det är därför vi behöver den södra infarten: så att företag ska kunna utvecklas, så att vi har råd med skola, vård och omsorg även i framtiden.

Lindwall tyckte också en södra infart vore bättre än ett industriområde med tvångsinlöst mark vid Rödsle/Mörtkvik:

– En södra infart knyter an till Karstorp, då kan vi bygga ett industriområde i anslutning till vägen – och slipper nalla på äganderätten.

Debatten slutade med att motionen ansågs besvarad, med tillägget att kommunen ska fortsätta påverka Trafikverket för att prioritera en södra infart.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt