Annons:

Liberalerna: ”Alla jihadister ska se oss som fiender”

Sverker Thorén Juno Blom (L)

Liberalerna: ”Alla jihadister ska se oss som fiender”

Sverige ska se och bekämpa alla barnäktenskap som finns i landet. Barn ska ha rätt att vara barn, det säger Juno Blom, riksdagsledamot för Liberalerna, när hon besökte Västervik i måndags.

Annons:

Under tolv år ledde Juno Blom det nationella arbetet mot hedersvåld och förtryck. Sedan 2018 är hon invald i Sveriges riksdag, som ledamot för Liberalerna. I måndags besökte hon Västervik för att sprida kunskap om hur de Liberala politikerna i Västervik ser på frågor som rör barnäktenskap och integration.

- Jag vill lyssna av med politiker som är ute i verkligheten, säger hon.

Efter att ha jobbat många år med hedersförtryck såg Juno att det fanns brister i systemet, när flyktingvågen från främst Syrien och länder från Afrika kom hit 2015.

- Vi hade inte ett solitt system. Flera barn kom hit som redan var gifta. Barn som redan är gifta kommer långt ifrån samhället på alla plan redan från start. Det gäller skola, yrkesliv och att bli en del av det svenska samhället.

I dag vet man inte hur många barn som ingått äktenskap med vuxna.

- Det finns siffror på att det finns 132 barn som är gifta med vuxna. Men det är bara de som själva tagit kontakt med samhället. Mörkertalet är stort.

Lätt att föra ut barn ur Sverige

Juno Blom säger att det är lätt att föra ut ett barn ut ur Sverige som är över tolv år.

- Det är bara att gå till Migrationsverket och fylla i en blankett. Då blir barnen också av med sitt svenska medborgarskap.

Vart förs de barnen?

- Till länder som många andra flyr ifrån idag.

Juno vill att det ska gå att ta ifrån barn som man misstänker försvinna ut ur landet, deras pass och ge dem utreseförbud.

- Det finns stor risk att de barnen hamnar i farliga situationer eller blir könsstympade.

Ser brister i integrationen

I dagens Sverige är integrationen mycket eftersatt. Juno menar att man inte vidtar tillräcklig med åtgärder för att kunna integrera människor i det svenska samhället.

- Det första vi måste göra är att erkänna att integrationen har misslyckats.

Enligt Juno är det bråttom med att vända utveckling, från grov kriminalitet i framförallt storstäder till att låta ungdomar känna sig som svenskar som behövs i landet.

- Idag ropas det på att åtgärda konsekvenserna istället för att ta tag i symptomen. Vi måste lägga mer resurser på att få människor från andra länder att komma in i det svenska samhället. Vi har inte råd att inte göra det. Ju tidigare insatser dess då bättre ekonomi ger det oss i framtiden.

Hon är tydlig med att det inte är en part som har ansvaret. Det är både svenskar och de som flytt hit.

- Vi måste bli bättre på att ta avstånd från Sverigedemokraterna och deras främlingsfientlighet. Samtidigt ska alla Jihadister veta om att Liberalerna ser dem som sina fiender, säger Juno Blom.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt