Annons:

M VILL INFÖRA SPRÅKKRAV INOM ÄLDREOMSORGEN

Jon Sjölander (M)

M VILL INFÖRA SPRÅKKRAV INOM ÄLDREOMSORGEN

Moderaterna vill införa språkkrav för alla som arbetar inom äldreomsorgen. Det kräver man i en motion som nu lämnats in till kommunfullmäktige.
– Lämplig språkkompetens ska vara ett krav vid anställning, skriver partiets Jon Sjölander i motionen.

Annons:

Jon Sjölander anser att personal inom äldreomsorgen som kan språket väldigt dåligt riskerar att isolera de äldre från inflytande över sin vardag, äventyra patientsäkerheten och orsaka frustration hos de anhöriga.

– Kommunen bör därför säkerställa att all personal som arbetar utåtriktat mot medborgarna i verksamheter i kommunal regi har tillfredsställande kunskaper i svenska. Det är även viktigt att äldre som talar ett annat språk än svenska ska kunna få vård och omsorg på det egna språket. Vi anser därför att lämplig språkkompetens ska vara ett krav vid anställning, skriver han i en motion.

Personalen ska avlastas

Kommunen ska givetvis göra vad man kan för att hjälpa folk in i arbete och det svenska samhället.

– Genom att inrätta språkombud på arbetsplatsen kan man organisera och säkerställa kvalitén på omsorgen, integrationen och språkutvecklingen, skriver Jon.

Sjölander vill att den ordinarie personalen avlastas:

"Ett språkombud är en medarbetare med uppdrag att stödja kollegor när det gäller språkutveckling. Detta för att arbeta för en god kommunikation inom verksamheten, bibehållen kvalitet och för att medarbetarens kompetens ska tillvaratas. Man bör även utreda hur vårdserviceteam kan avlasta den utbildade personalen samt att ansvara för de arbetsuppgifter som är viktiga men som inte kräver en lång vårdutbildning eller godkänt i svenska på gymnasienivå. Det kan exempelvis handla om att duka, servera mat, promenader och städning. Genom att anställa sådan servicepersonal inom äldreomsorgen kan tid för omvårdnad frigöras.

Vill inte skapa konflikter

Han säger att han som förtroendevald har ett ansvar att ta upp dessa frågor till ytan.

- Anledningen är inte att skapa konflikter utan att ställa krav, för att hålla ihop samhället.

Motionen har följande yrkanden: 

  • Att säkerställa att minimikraven på språkkunskaper vid anställningen inom äldreomsorgen lever upp till Socialstyrelsens rekommendationer om godkänt i svenska på gymnasienivå, eller att en plan är upprättad för hur den anställde ska kunna uppnå språkkraven.
  •  Att implementera språkombud inom kommunens äldreomsorg. 
  •  Att införa vårdserviceteam inom kommunens äldreomsorg.

 

 

  

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt