Annons:

Moderaternas toppnamn i EU – valet besökte Västervik

Gustaf Göthberg (M) kandidat till EU - valet

Moderaternas toppnamn i EU – valet besökte Västervik

Gustaf Göthberg (M) gjorde en snabbvisit i Västervik under måndagen. Ha säger att han är en moderat som brinner för ovanliga moderata frågor som klimat och miljö.
- Det beror nog på att jag har rest så mycket och sett klimatfrågan i ett globaltperspektiv.

Annons:

Gustaf Göthberg är 25 år, han är född och uppvuxen i Göteborg. Hans internationella intresse startade när han blev vald till internationell sekreterare för MUF.

- Det var då jag fann intresset för Europa.

Nu reser han runt i Sverige inför EU- valet för att kampanja för sin kandidatur i EU-valet samt att berätta om varför det är viktigt att gå och rösta den 26 maj.

- Det är som en folkbildningskampanj, det jag har hållit på med sedan i januari, för att övertyga människor om att gå och rösta i EU valet.

Han står som femte namn på Moderaternas EU – lista och han hoppas att partiet får lika stor andel av rösterna som vid valet riksdagsvalet runt 20 procent av rösterna kommer han att komma in i EU-parlamentet.

- Då skulle jag garanterat komma in i EU – parlamentet.

Om du skulle komma in i EU – parlamentet med vilka frågor skulle du vilja jobba med?

- Industri och handel. Jag tror att EU kan lägga in klimatklausuler i de frihandelsavtal med länder som idag producerar varor. Det skulle vara en möjlighet både för klimatet och för svenska företag att exportera mer klimatsmarta lösningar.

Besökte Västerviksföretag

Vid sitt besök i Västervik passade han på att hälsa på två av Västerviks företag. Dels båttillverkaren Windy och Plivit Trade som importerar mat från Balkan.

Vilka frågor är viktiga för de företagen?

- Brexit vad händer när Storbritannien lämnar EU. Det handlar bland annat om import och export.

Själv talar han gärna om hur industri och handel kommer att påverka den generation som han är i.

- Bilindustrin har lyft Europa under lång tid, även under ekonomiska kriser. Men inom kort kommer Kina att producera fyra gånger så många bilar som de gör nu, vilket får konsekvenser för den europeiska bilindustrin.

Tycker du att du får ut ditt budskap?

- Ja intresset för klimatfrågor växer och nu ser vi också ett ökat intresse för copyrightfrågor. Jag vill också att Sverige ska kunna exportera snus till övriga Europa, det är en produkt som vi kan tjäna pengar på och som kan skapa fler arbetstillfällen.

Vilken är den viktigaste frågan som EU har fattat beslut om den senaste tiden?

- Förbud mot engångsartiklar som plastbestick och sugrör i plast. Jag bor i Göteborg och jag ser dagligen hur mycket sådana produkter som flyter i land på västkusten. Mycket av det kommer från Storbritannien. Vi måste minska plasterna i havet.

Vilken är den största utmaningen i framtiden?

- Klimatet men också arbetskraften. År 2 100 kommer 40 procent av all arbetskraft komma från afrikanska länder. De kommer att växa både befolkningsmässigt och i sitt BNP (Brutto National Produkt).

Nu reser du runt i Sverige för din kampanj, hur reser du?

- Jag har inget körkort så jag åker tåg.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt