Annons:

Första kommunfullmäktige genomfördes på Arenan

Första kommunfullmäktige genomfördes i Arenan med få fysiskt närvarande ledamöter.

Första kommunfullmäktige genomfördes på Arenan

16 ledamöter var närvarande näs kommunfullmäktige genomfördes på Arenan i Västervik, resten av ledamöterna deltog på distans. En fråga som ledde till lång debatt var Jon Sjölanders interpellation om den negativa befolkningsutvecklingen och de demografiska utmaningar som finns i Västerviks kommun och hur det ska angripas.

Annons:

Jon Sjölander (M) vill få svar på hur Västerviks kommun arbetar för att öka antalet personer i arbetsför ålder att få ett arbete. Han pekar på att Västerviks befolkning minskar med 20 personer och att andelen personer som är pensionärer ökar i Västerviks kommun.

- Det är stora utmaningar som Västerviks kommun ställs inför. Vi måste se till att fler personer jobbar och att arbetslösheten minskar. För att göra det krävs att fler företag kommer hit till kommunen och etablerar sig här. Vad vi behöver är fler arbetade timmar och på så sätt skapa fokus på tillväxt, sa Jon Sjölander.

Han undrade om det fanns en samsyn bland andra partier för att starta den formen av diskussion.

Dan Nilsson (S), menar att det viktigaste för kommunen är att vara en bra arbetsgivare som ger en god offentlig service.

- En god kommunal kärnverksamhet är viktig för medborgare och för företag, eftersom det efterfrågas av båda parter. Det är en viktig attraktionspunkt för att locka hit nya företag.

Jon Sjölander ville veta vilka människor som kommunen ville skulle flytta hit.

- Det är en viktig fråga som kommunen måste ställas sig, vi Moderater ser att åldersgruppen 18-65 år är viktig då det är de som bidrar med skatteintäkter till vår gemensamma välfärd.

Han ville veta hur kommunen tänker när de ska försöka skapa arbeten år den gruppen av människor.

Dan Nilsson menar att den viktigaste satsningen i kommunen just nu är Campus, där man ökar kunskapen hos befolkningen och gör fler anställningsbara.

Tommy Ivarsson (SD) menar att de personer som ska lockas hit är yngre välutbildade personer som kan få högavlönade arbeten medan asylinvandring är kontraproduktivt.

Ålderschocken

Johannes Regell (SV) tog upp tråden om en åldrande befolkning som han kallar för ålderschocken.

- Det är inte någonting nytt, utan att Västervik har haft en åldrande befolkning har varit känt i flera decennier. Men det ingen av Sjölander och Nilsson vill tala om, är vem som ska betala. Det är vi som idag jobbar och sannolikt får jobba längre innan vi uppnår pensionsålder. Sanningen är att vår dagliga svett skapar de största rikedomar, mer än någonsin i vårt land, varför då försämra våra livsförutsättningar, det vill ingen tala om, sa Johannes Regell.

Akko Karlsson (MP) såg mer positiv på framtiden och menade att det fanns stora förutsättningar för Västerviks kommun att utveckla nya industrier.

- Satsa på miljökompetens och nya näringar som biogas och matproduktion. Jag ser ljust på framtiden om vi anpassa oss till den, sa hon.

Harald Hjalmarsson (M) menar att det är i företagen som arbeten skapas och att det är viktigt att kommunikationerna blir bättre.

- Jag vill säga att det är ett misslyckande att våra kommunikationer är så dåliga som de är, då vi är en egen arbetsmarknadsregion och vi står och stampar på samma ställe som för flera år sedan.

Dan Nilsson (S) ser ett ljus i kommunikationsmörkret.

- Vi har nu en enighet i region Kalmar om att man ska satsa på Tjustbanan, nu gäller det att vi arbetar vidare på det, sa han.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt