Annons:

Susanne gjorde livsstilsförändringen till ett företag – nu vill hon hjälpa andra

Susanne Clintholt gick från överviktig och nedstämd till en kostrådgivare som peppar andra att förändra sitt liv. Foto: Privat

Susanne gjorde livsstilsförändringen till ett företag – nu vill hon hjälpa andra

När Susanne Clintholt inte kunde leka med barnbarnet insåg hon att det behövdes en förändring. Nu är hon både lättare och lyckligare, och vill hjälpa andra göra samma resa.

Annons:

54-åriga Susanne Clintholt har alltid varit en entreprenör. Hon har dels drivit en väskbutik i Västerport, dels haft ett massageföretag. Hon har alltid varit intresserad av människor och hälsa.

– Jag vet inte var intresset kommer ifrån, jag har alltid haft fokus på service och hälsa och har alltid jobbat med människor, berättar hon glatt.

Hon hade aldrig tänkt särskilt mycket på sin kost. Efter mammans bortgång 2007 började kilona ticka iväg.

– Det bara blev så. Jag gick till läkaren och kollade varför jag inte gick ner i vikt trots att jag försökte, men allt såg normalt ut.

Jag mådde dåligt, inte bara kroppsligt”

Övervikten fick konsekvenser: som följdsjukdomar och sämre självförtroende.

– Jag fick diabetes, högt blodtryck, sömnapné… Mina knän var helt paj – jag hade ofta vätska i knäna. Och hälsporre. Det var fel typ överallt, berättar hon.

Hon kände inte igen sig själv. Det var svårt att hitta kläder som passade, och hon orkade inte göra saker hon kunnat göra tidigare.

– Det var jättejobbigt. Jag mådde dåligt, inte bara kroppsligt. Självkänslan fick sig en törn. Och jag var så osmidig – jag orkade inte leka med barnbarnet på leklandet. Jag kunde ju inte ens böja mig ner, berättar hon.

Det finns så många myter. Jag ville ha den djupare kunskapen”

Vändpunkten kom när en läkare rekommenderade en överviktsoperation – och tydligt påpekade att det inte är en ”quick fix”.

– Det man måste förändra är sitt tankesätt, hur man tänker kring mat. Jag har aldrig upplevt att jag var någon storätare, men jag hade valt fel livsmedel, säger Susanne, och fortsätter:

– Jag började fundera på vad jag kunde göra för att inte hamna på ”ruta ett” igen, och bestämde mig för att utbilda mig.

Sagt och gjort utbildade hon sig till kostrådgivare.

– Jag ville ha den djupare kunskapen, om vad som händer när vi äter olika saker. Det finns så många myter: som att man ska svälta sig själv och dricka pulver. Det är myter jag också gått på – men det är det värsta man kan göra!

I samband med operationen 2021 började hon utbildningen till kostrådgivare. Just då fanns inga tankar på att bli egenföretagare igen, men i takt med att hon mådde allt bättre slog tanken rot. I december 2023 blev hon klar med utbildningen, och startade sitt företag.

Hur har det gått?

– Jag har haft runt 20 klienter. Vissa har jag jobbat med tre månader, vissa en månad, och vissa har bara behövt lite rådgivning, berättar hon.

Och hur känns det för dig?

– Det är så jäkla kul! Att få peppa och skriva ett råd till någon och de skriver tillbaka att det funkar. Jag vet vilka fallgropar som finns eftersom jag själv varit där. Jag har mer förståelse och kan förklara på ett annat sätt än en kostrådgivare som inte själv varit överviktig.

Den största fallgropen, enligt Susanne, är att man inte har koll på sitt intag av kalorier. Man underskattar mängden energi man får i sig via mat och dryck. Susannes typiska klient är en kvinna över 45 år, som börjat komma in i klimakteriet. Just klimakteriets påverkan på kroppen har intresserat Susanne extra mycket.

– Vården är för dålig på att sprida kunskap om hur klimakteriet påverkar. När jag gick upp i vikt hade jag inte en tanke på att klimakteriet kunde vara inblandat. Men man kan inte äta lika mycket som man gjorde förr, och måste vara noga med att få i sig protein.

Susanne hoppas kunna utöka sitt företag och i framtiden även erbjuda massage. I nuläget utbildar hon sig inom motiverande samtal. Men hon tar det som det kommer – hon trivs bra på jobbet inom socialpsykiatrin där hon även får användning för sina kunskaper inom kost och hälsa.

Och hur mår du själv idag?

– Idag mår jag jättebra! Jag har fått livet tillbaka. Jag har inga problem med knän, hälsporren, blodtrycket… Det är en jättestor förändring, inte bara i kroppen, utan för självförtroendet också, avslutar hon.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt