Tuna vann toppmötet och kopplade grepp om kvalplatsen

Anton Carlsson förde IFK Tuna till tre poäng mot Tjust. Han assisterade till 1–0 och satte själv 2–0 i 2–1-segern. Foto: Ossian Mathiasson

Efter två tunga nederlag tog IFK Tuna tre viktiga poäng i jakten på en kvalplats. Jagande Tjust IF FF besegrades med 2–1 och nu skiljer det fem poäng mellan lagen.
– Skönt att studsa tillbaka när det behövdes som mest, säger Tunas huvudtränare Lars Gustavsson.

IFK Tuna kom till dagens toppmöte mot Tjust IF FF med två tunga förluster i bagaget: 2–7 mot serieledaren Ruda och 0–4 mot tabelltvåan IFK Västervik.

I dag kom den förlösande segern som gör att Tuna kopplar greppet om den andra kvalplatsen till division 4. Tuna vann med 2–1 och ligger nu fem poäng före Tjust med två matcher kvar att spela.

– Vi behövde vinna den här matchen för att inte tappa kvalplatsen till Tjust.  Nu har vi chansen och det gäller att fortsätta spela om det. Vi har två avslutande derbymatcher mot Djursdala och Södra Vi som vi måste ta poäng i. Inget är klart även om det ser bra ut. Det finns mycket känslor mellan lagen i Vimmerby kommun. Jag är just nu nöjd, stolt och glad efter den här segern och nu ska vi njuta av den, säger Lars Gustavsson.

Eddie Lundin nickade in Anton Carlssons hörna i minut fem och Anton Carlsson fyllde på med 2–0 efter knappa halvtimmens spel. Robin Lundahl reducerade till 2–1 i 34:e minuten och såg till att skapa spänning i matchen.

– Vi startade inte med full press utan vi stod och väntade in dem hyfsat högt. Vi hade bra kontroll på det och fick 1–0 tidigt. Vid 2–0 slog en av deras spelare hål i luften. Anton kom fri, var klinisk och stark då han höll emot den andra backen och satte 2–0. Vi bjöd sedan tillbaka när vi hade bollen och de gjorde 2–1. Vi hade hyfsat kontroll i andra halvlek även om de är tunga när de lyfter långa bollar. Vi fick undan bollen när de tryckte på och det var skönt att vi stod emot samtidigt som vi hade lägen för 3–1.

"Lite för beroende av vissa spelare"

Tjusttränaren Pierre Tegenstam var besviken efter förlusten.

– Vi var inte riktigt med i första halvlek för att sedan skapa mycket chanser i andra halvlek. Jag tänker att oavgjort hade varit rättvist. Man kan säga att alla tre mål var misstag. Vi är nöjda med säsongen och vi har det lag vi har. I dag räckte det inte hela vägen fram, men vi hade lägen för att göra både två och tre mål, säger Pierre Tegenstam och fortsätter:

– Vi är lite för beroende av vissa spelare och lite för tunna på vissa positioner. Vi saknar speed i vårt spel och är lite tunna framåt. Bakåt är det jättebra.

Tjust behöver gå rent samtidigt som Tuna förlorar sina två avslutande matcher för att det ska bli kval för Tegenstams gäng.

– Den är så gott som körd. Vi behöver mycket hjälp och det känns ganska avlägset. Vi har inte gett upp, men visst gick luften ur oss idag.

Victor Gustavsson gjorde en kanonmatch i Tuna. Oscar Ericsson stack ut i Tjust.