Annons:

Kapten Vilgot tvekade inte på VFF: ”Det är en stor ära”

Vilgot Birgersson får en viktig roll som lagkapten i Västerviks FF. Foto: Ludvig Heinz

Kapten Vilgot tvekade inte på VFF: ”Det är en stor ära”

När spelare efter spelare lämnade Västerviks FF gick Vilgot Birgersson mot strömmen och stannade kvar. Nu är han lagkapten i moderklubben.
– Det är en stor ära att vara kapten för kommunens bästa fotbollslag, säger 19-åringen.

Annons:

Säsongen 2023 blev precis så jobbig som många trodde på förhand. Ett till stora delar ungt och orutinerat Västerviks FF hade inte mycket att sätta emot i division tre och föll ner ett pinnhål i seriesystemet.

Efter det har den rutin som trots allt fanns lämnat. På förlustkontot hittar vi spelare som Jonatan Fält-Öhr, Albin Liffner, Christoffer Sjöblad, Albin Kito och Simon Sandholm.

– Det är ingen hemlighet att vi har blivit av med många startspelare till IFK Västervik och Hjorted/Totebo. Vi har fyllt på med unga och hungriga grabbar som har utvecklats enormt på bara några månader, säger Vilgot Birgersson.

Vad tänker du kring att så många spelare lämnade efter degraderingen?

– Det är så lokalfotbollen är. Om man åker ur med ett lag blir det lätt så att man byter till ett annat lag. Man vill spela med sina kompisar och sticker en så lämnar flera.

Trygg lagkapten

Vilgot Birgersson är en av spelarna som kommer få ta mycket ansvar i årets upplaga av Västerviks FF. 19-åringen axlar dessutom rollen som lagkapten.

– Det är en stor ära att vara kapten för kommunens bästa fotbollslag. Det är en speciell känsla och jag är redo att axla det ansvaret.

Vad kan du bidra med i den rollen?

– Jag spelade I division tre förra året och har i alla fall med mig någon form av rutin från den säsongen. Jag ska styra och ställa från min position på planen och bidra med den kunskap jag har, säger Vilgot Birgersson.

Magnus Eriksson, ny huvudtränare i VFF, berömmer sin unge lagkapten:

– Vilgot sa tidigt att han skulle vara kvar i VFF oavsett vad övriga spelare bestämde sig för. Han tog kliv förra säsongen och var ett ganska självklart val som lagkapten. Han har visat bra ansvar under både träningar och matcher och är en trygg kapten, säger Eriksson.

”Gjort ett hästjobb”

Vilgot Birgersson förklarar sitt val att stanna i VFF så här:

– Det kändes givet för mig. Åker man ur en serie kan man i alla fall visa lite stolthet och stanna kvar och försöka vara med och föra upp laget igen. VFF är dessutom min moderklubb.

Vad tycker du att ni kan ha för målsättning i år?

– Jag skulle säga att målet framförallt är att hålla oss krav i division fyra. Det tror jag att vi ska lyckas med. Vi har ett lag med unga och hungriga spelare där många är spelskickliga och löpstarka.

Vilgot Birgersson ser positivt på den nya tränarduon med Magnus Eriksson och Johan Karlsson Törndahl (assisterande).

– Jättekul att de kommit in i de rollerna. Det är två duktiga tränare. Johan har ju tränat lag högre upp och ”Mange” har gått tränarutbildning. De har kommit in med nya idéer och gjort ett hästjobb med att sätta ett spelsystem som vi spelare förstår. 

Dina tankar om försäsongen?

– Det startade lite svajigt, men det är väl så det ska vara på försäsongen. Vi har utvecklats enormt på ett par månader och gått riktigt bra rent spelmässigt på sistone. Nu ser man också ett tydligt spelsätt från vår sida, där vi ska vara ett högt pressande lag, vinna boll högt och vara spelförande. Det är en stor skillnad jämfört med hur vi spelade förra året, säger Vilgot Birgersson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt