IKO avslutade med förlust – slutar sist i SHL

Emil Wahlbergs IK Oskarshamn slutar sist i SHL och får ladda om för det kommande kvalspelet. Foto: Ossian Mathiasson

IK Oskarshamn förlorade den sista grundseriematchen mot Linköping HC inför tomma läktare i Saab Arena. Därmed slutar IKO på jumboplatsen i SHL och får ladda för kval om några veckor.

Tidigare under säsongen har Oskarshamn haft förvånansvärt lätt för Linköping eftersom alla matcher har slutat med 3–2-segrar, varav en efter straffar.

I kvällens slutomgång av SHL hade IKO chansen att passera Leksand och lämna jumboplatsen i egenskap av tre poäng. Det gick inte alls. Leksand slog HV71 med betryggande 5–2 samtidigt som Oskarshamn förlorade för första gången mot Linköping i SHL-sammanhang.

Slutar på jumboplatsen i SHL

Den tidigare IKO-spelaren Nicklas Hardt, som gick från IKO till LHC i slutskedet av säsongen, gjorde 1–0 i upptakten av matchen innan Rickard Palmberg kvitterade till 1–1 några minuter in i tredje perioden. Med sex minuter kvar av matchen kom 2–1 för Linköping och tre minuter senare fastställde Sebastian Karlsson slutresultatet till 3–1 i hans sista match i LHC-dräkten.

IKO slutar sist i SHL med 44 poäng, fem poäng bakom nästjumbon Leksands IF. Både IKO och Leksand får kvala för att hålla sig kvar i landets högsta serie. IKO får spela kval mot vinnaren mellan Modo och Björklöven som inleds den 27 mars.