Annons:

En måndag i Dakar 2020: Utan bromsar i 150 km/h genom öknen

Dagens etapp i Dakar 2020 är klar, och återigen svarade Vimmerby MS-åkaren Calle Bjerkert för en stark insats - trots en del trassel. Foto: Magnus Frodig, Calle Bjerkert Rally Raid Team

En måndag i Dakar 2020: Utan bromsar i 150 km/h genom öknen

Den andra etappen av Dakar-rallyt är precis avslutad, och för Vimmerby MS-åkaren Calle Bjerkert slutade dagen i dur – trots en vurpa och sönderbrända bromsbelägg.
– Det var bara att gilla läget och försöka överleva, skrattar Bjerkert på en raspig telefonlinje från Saudiarabien.

Annons:

Måndagens etapp, som gick från Al Wajh till Neom på den saudiarabiska västkusten, mätte 39,3 mil och Calle gick i mål på tiden 4 timmar, 28 minuter och 46 sekunder, drygt 49 minuter efter etappsegraren Ross Branch från Botswana.

I totalen ligger Bjerkert nu 34:a, en timme och 23 minuter efter ledaren Sam Sunderland, Storbritannien.

Stjärnorna slog följe

– Förutom en kort transport var det vara specialsträckor hela vägen i dag. Jag startade ihop med Jamie McCarthy (endurostjärnan) och vi slog följe.

–  Så rullade det på under de första 50 kilometerna (om man nu kan säga ”rulla på” om farter runt 150 km/h ute i öknen), då jag upptäckte att mina bromsar började försvinna, berättar Calle via telefon från Suadiarabien.

Trots det kom de båda in samtidigt till den första servicen. Där upptäckte man dock att de bakre beläggen på Calles hoj hade brunnit och smält ner på bromsskivan.

Blev av med bromsbelägg

– Vi försökte byta, och fick hjälp av en person hos arrangörerna att hålla de nya beläggen så de inte skulle försvinna i sanden. Det var ju jättesnällt. Problemet var bara att de blev tvungna att åka därifrån lite hastigt, och då fick han med sig ett av beläggen.

– Det var ju så klart inte optimalt för fortsättningen. Dessutom tog jag lite strafftid där, samt var med om en vurpa. Men det var bara att gilla läget, försöka överleva och ta sig i mål, säger Calle och skrattar.

Från öken till berg 

I två dagar har det varit väldigt dammigt och därmed svårnavigerat.

– Trots det har det gått bra, och allt är bara fint med oss. Jag har en bra känsla. Nu fixar vi cykeln i dag, byter bland annat ett söndergrillat bromsok, så är vi redo för nya äventyr i morgon, säger Calle.

Då blir förutsättningarna hela annorlunda, då det är dags för en liten tur upp i bergen. En tur på drygt 50 mil.

– De har varnat för snö, så då känner jag mig ju helt hemma. Upp på 2 000 meters höjd ska vi visst. Det ska bli riktigt kul.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt