Annons:

Inget SM-guld sedan 2007 – nu har Dackarna drömläge:

Dackarna och lagledaren, Mikael Teurnberg, är beredda för att ta emot Smederna i första finalmatchen på hemmaplan i morgon.
Foto: Ossian Mathiasson

Inget SM-guld sedan 2007 – nu har Dackarna drömläge: "Finns inget annat än guld"

2007 var senast som Dackarna körde hem SM-guldet. Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg svajar inte på målet.
– Nu är vi i SM-final och för mig finns det inget annat än guld som gäller. Jag kom till Dackarna i oktober förra året och ända sedan dess har jag bara haft SM-final som målsättning.

Annons:

I morgon börjar SM-finalen med match i Målilla, då Dackarna tar emot Smederna och avslutas i Eskilstuna på onsdag

– Det är en final över 30 heat och vi ska köra in minst 91 poäng för att vinna. Jag vet att vi har den kapaciteten men det kommer med all sannolikhet att bli otroligt tufft och jämnt, säger Teurnberg.

Fyra SM-guld i lag

Mikael Teurnberg är en rutinerad speedwayräv. Han har tre SM-guld som förare, 1995, 1997 och 2001 och ett som lagledare, Rospiggarna 2016 – då Rospiggarna slog just Dackarna i finalen.

Dackarna slog ut Västervik speedway i semifinalen. 

– Man kan egentligen inte ta med sig något, förutom känslan att vinna, från de matcher vi kört hittills. Jag är nöjd med båda semifinalerna mot Västervik men det kan vi inte leva på mot Smederna.

– Nu är det nya förutsättningar. Det är små marginaler, dagsformen och att vi kan hålla ihop laget så att alla levererar. Att få en bra start, säger Mikael Teurnberg.

Slog Smederna hemma i grundserien

Dackarna spöade Smederna hemma i juli med sex poäng – trots att man körde rider replacement för skadade Jacob Thorssell. Smederna vann hemma med två poäng. Dackarna hade 43–41 inför sista heatet där Smederna tog en femetta.

– Även det är historia och som vi kan luta oss mot. Vi måste gå in i båda SM-finalerna helt förutsättningslöst men med fullt fokus och heltaggade. Både jag och förarna vet att vi kan vinna SM-guld om vi gör vårt jobb.

– Viktigast i uppladdningen är timmarna innan matcherna, det är då alla måste plocka fram det bästa så att de är helt klara och fokuserade när tejpen går upp.

"Måste vara bäst över 30 heat"

Det brukar spekuleras i hur mycket ett hemmalag bör vinna med för att få en bra start på returen på bortaplan.

– Helst vill jag vinna med 5–1 i varje heat. Men det är otroligt svårt, och meningslöst, att spekulera i. Vad det handlar om är att vi måste vara bäst över 30 heat, punkt slut, säger Mikael Teurnberg.

Vad säger du om du sammanfattar säsongen så här långt?

– Det har varit en tuff säsong men min och lagets målsättning har hela tiden varit att gå hela vägen ut. Nu har vi två matcher kvar för att nå det målet. Jag har absolut inget emot att bli guldmedaljör som lagledare ännu en gång. Det är en otroligt härlig känsla, säger Mikael Teurnberg.

Ricky Kling kan bli tungan på vågen

Lagmässigt har Dackarna inga bekymmer. Maciej Janowski har kommit tillbaka riktigt bra, efter några mindre bra tävlingar. Det började i semireturen i Västervik i onsdags, där Maciej körde in 11 poäng, och fortsatte i de två avslutande GP-deltävlingarna i Torun i fredags och lördags, där han gick till final i båda deltävlingarna och slutade med 11 respektive 16 poäng. 

Även Tai Woffinden gjorde bra tävlingar i Torun medan Jason Doyle fallerade i fredagstävlingen men fick till det i lördags.

VM-förarna ska givetvis leverera tvåsiffrigt men Dackarnas svensk-danska par, Jacob Thorssell och Rasmus Jensen är otroligt bra. Sedan finns jokern och reserven Ricky Kling som har kommit igång mer och mer.

– Det är bara att köra på och ta så mycket poäng som möjligt. Som sagt, vi måste köra in minst 91 poäng för att få höja guldpokalen, säger Mikael Teurnberg.

Fakta

Lagen till första finalmatchen i Målilla: 

Dackarna: 1. Tai Woffinden, 2. Maciej Janowski, 3. Jacob Thorssell, 4. Rasmus Jensen, 5. Jason Doyle, 6. Ricky Kling, 7. Avon van Dyck.

Smederna: 1. Kacper Woryna, 2. Gleb Chugunov, 3. Andzejs Lebedevs, 4. Michael Jepsen Jensen, 5. Pontus Aspgren, 6. Johannes Stark, 7. Joel Kling.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt