Annons:

DEBATT: Glädjande nyheter för coviddrabbade företagare

Conny Tyrberg (C)

DEBATT: Glädjande nyheter för coviddrabbade företagare

Flera gånger har Centerpartiet fått gehör för förslaget att sänka arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Lika många gånger har de av oförklarliga skäl avskaffats.  Det skriver Conny Tyrberg (C) i en debattartikel.

Annons:

Nu har Centerpartiet återigen lyckats med att sänka arbetsgivaravgiften för ungdomar och därmed underlätta inträdet på arbetsmarknaden och minska ungdomsarbetslösheten. Nedsättningen gäller retroaktivt från den 1 januari 2021. Ett bra beslut, inte bara för ungdomarna, utan även för de företag som är arbetskraftsintensiva och ofta anställer ungdomar. Det kan var inom besöksnäringen, handel mm.

Vi väntar oss nu att vi snart skall kunna återgå till ett mer normalt liv efter att vi vaccinerats. Det innebär också att vi står inför en återstart/uppgradering av många företag inom drabbade branscher. Det kan vara företag som drabbats direkt. Många företag har också drabbats indirekt.

*

Det kommer att bli särskilt viktigt att samhället underlättar återstarten. Allt blir kanske inte som förut, det kan bli annorlunda. Återgången till ett normaltillstånd kommer dock att medföra att vi återgår till gamla eller i vissa fall nya rutiner och aktiviteter.

De sänkta arbetsgivaravgifterna återbetalas direkt i samband med den månadsvisa redovisningen av anställdas skatter och avgifer. Flera andra stöd måste sökas och det tar alldeles för lång tid innan utbetalningen sker av bidragen.

*

Avstå inte från att söka bidragen pga att väntan ibland blir lång på utbetalning. Det är upp till varje företag att söka det som är möjligt. Det finns dessutom möjligheter att få hjälp med vissa ansökningar. Västervik Framåt kan ge råd hur företagaren kan gå tillväga. Det sk omsättningsstödet är särskilt utformat för näringsidkare med enskild firma. Ansökan skall göras senast 31 januari.

Conny Tyrberg

Kommunstyrelsens 1e vice ordförande

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt