Annons:

LIDESTAM: Då blir det bara skit av allting

När vänsterpartisten Leif Svensson vid senaste kommunfullmäktige i Västervik presenterade en motion som handlade om städningen av skoltoaletter, kom jag plötsligt att minnas en bisarr tidningsartikel i Expressen/GT från 2015. 

Annons:

https://www.expressen.se/gt/hittade-en-bajskorv-fy-fan-vad-ackligt/

För er som inte orkar läsa bifogad länk kan jag berätta att en ung kille hade besökt toaletten på Ikea i Göteborg, och mötts av en hög bajs som låg på toapapper som var uppspänt över toastolen. Istället för att genast informera Ikea-personalen valde killen att först fotografera(!) bajskorven, sedan åkte han hem och lade upp bilden i ett inlägg på Ikeas Facebooksida, där han klandrade Ikea för den traumatiska upplevelsen han haft. ”Ska det behöva se ut såhär?” frågade han. Som om Ikea själva skulle ha legat bakom gärningen?!

Hur hänger detta ihop med vänsterpartisten Leif Svenssons motion? Jo, det är ungefär lika bisarrt att påstå att problemet med ofräscha skoltoaletter skulle minska om bara kommunen själva stod för städningen och inte privata företag. Det är ju knappast företagets eller städpersonalens fel att toaletterna så snabbt blir så ofräscha, med kiss och toapapper på golvet, ospolade toaletter och snus i handfaten.

*

Jag tycker dock att det är bra att Leif Svensson lyfter frågan om skoltoaletter. Det är ett stort problem när barn inte känner att de vill använda toaletten under skoldagen. Jag vet att det funnits barn som ofta sprungit hem, väldigt nödiga efter skolan. Som ibland kissat på sig på hallgolvet eftersom de väntat alldeles för länge.

Att ständigt gå och hålla sig kan innebära att det blir svårt att fokusera på skolarbetet. Förutom att det innebär konsekvenser för skolprestationen, kan det ge medicinska besvär. Det är faktiskt direkt hälsovådligt att ständigt gå och hålla sig och i värsta fall kan det leda till livslånga konsekvenser, precis som Leif beskriver. 

Men istället för att göra frågan till något där man på vänsterpartistiskt manér försöker utmåla ”privatiseringen” som själva boven i dramat, borde vi kanske hellre försöka finna lösningar på själva grundproblemet? 

*

Till att börja med skulle kanske kommunens skoltoaletter behöva inventeras och ses över. Finns det tillräckligt många toaletter på varje skola? Hur ser det ut med låsen? Kan andra låsa upp dörren utifrån? Är det ljudisolerat? Hur är skicket? Behöver toaletterna renoveras? När toaletterna är i bra skick är eleverna förhoppningsvis också lite mer rädda om dem. Varför får skoltoaletter vara så gamla och slitna som de ofta är? Jag tror knappast våra kommunpolitiker hade accepterat sjaskiga, nedgångna toaletter i kommunhuset. 

I övrigt behöver såklart barnen lära sig toalettvett från tidig ålder och det är naturligtvis varje förälders uppgift att lära sina barn att sköta toalettbesöken snyggt. Men eftersom det är så uppenbart att detta ofta brister kanske det behövs lite krafttag och fostran även i förskolan och skolan?

Om det är ett problem på skolan - gör något! Prata med eleverna. Prata med föräldrarna. Låt det vara obligatoriskt för varje elev att praktisera hos städpersonalen under en dag. Det finns troligen många sätt att jobba med frågan och det görs säkert redan på sina håll. Kan vi i så fall använda goda exempel, exempel från skolor där man kommit tillrätta med toalettproblemen? 

Det går dock inte att lösa ett problem genom att istället definiera ett helt annat problem. Då blir det bara skit av allting. 

Magdalena Lidestam 

Fotnot: Magdalena Lidestam bor i Överum, är fyrabarnsmor och folkhälsovetare. Hon jobbar idag på Arbetsförmedlingen i Västervik som arbetsförmedlare, främst inom arbetslivsinriktad rehabilitering. Hon har tidigare varit politiskt aktiv för Moderaterna i Västervik, men har nu lämnat partipolitiken. Det stora intresset för samhällsfrågor finns kvar och framöver kommer Magadalena Lidestam skriva en krönika i månaden för Dagens Västervik. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt