Annons:

  • Satsningen på genomfarten går inte hem hos Gamlebyborna -

    Hela genomfarten upplevs som smal, men vid korsningen Järnvägsgatan, Västerviksvägen är det extra svårt med framkomligheten menar flera Gamlebybor. Foto: Petter Wallerius

  • Satsningen på genomfarten går inte hem hos Gamlebyborna -

    Flera personer har även framfört klagomål på att farthindren inte har några varningsskyltar. Foto: Petter Wallerius

Satsningen på genomfarten går inte hem hos Gamlebyborna - "Har kostat många tusenlappar i förstörda däck"

Den nya genomfarten i Gamleby får trots att den nätt och jämnt hunnit bli färdig skarp kritik. Vägen är på sina ställen alldeles för smal, kanterna för höga och vassa, och det saknas varningsskyltar vid farthindren menar flera Gamlebybor och vittnar om punkteringar och skador på bilar när vägen blir för trång för möten. 

Annons:

Det har satsats ordentligt på den nya genomfarten genom Gamleby. När den nu står så gott som klar är dock många av de boende i samhället missnöjda, och irritationen är stor över att vägen på sina ställen är så smal. Att trottoarkanterna dessutom är höga och vassa, har gjort att det i synnerhet vid korsningen där Västerviksvägen möter Järnvägsgatan blir problem. Där är trottoaren extra bred, och flera Gamlebybor vittnar om både punkteringar och trasiga fälgar när det blir för trångt att mötas med andra fordon. 

 Däck exploderar – "kostat många tusenlappar"

En Gamlebybo som vill vara anonym har blivit vittne till däck som exploderat efter att bara ha ”touchat” kanten i korsningen. Hen menar att vägen just i den korsningen, utanför bageriet är lika smal som Hagagatan som ligger strax bredvid, trots att genomfarten behöver trafikeras av både bussar som ska till stationen, och fordon som behöver ta sig till bensinstationen. 

– Det som är värst är den breddade trottoaren vid bageriet. Den har kostat många tusenlappar i förstörda däck och fälgar. Och så avsaknaden av varningsskyltar vid farthindren eller övergångarna, som hitintills har lagats minst fem gånger… 

Erik Larsson bor utanför Gamleby, men behöver då och då åka genom samhället, både med bil och ibland med större maskiner för att tanka. 

– I korsningen vad bageriet upp mot stationen, där är det fruktansvärt smalt nu och lutar åt fel håll. Med större fordon måste man hålla ut mycket åt båda hållen för att komma runt. Så länge det är rakt så går det skapligt, men där är det väldigt smalt alltså, och så vassa kanter på sidorna. 

 "Måste ändå vara framkomligt”

Flera gånger har Erik behövt köra upp med traktor på de höga trottoarkanterna när han fått möte. En traktor kan göra det, även om det inte är meningen, säger han men när det blir möten mellan till exempel en lastbil och en buss kan det bli besvärligare.

– Jag förstår att de inte vill ha den tunga trafiken den här vägen, men när båda mackarna som finns i byn ligger där, då får man räkna med att man måste ta den vägen. Egentligen har jag inte något emot syftet, det är bra att man vill få ned hastigheterna, men det måste ändå vara framkomligt. 

Samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson bemöter kritiken i en artikel här. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt