Annons:

Kommunen planerar för att fira både Gamleby och Västervik – vill ha in idéer

Harald Hjalmarsson (M) säger att kommunen har en oerhört spännande historia. Foto: Arkivbild

Kommunen planerar för att fira både Gamleby och Västervik – vill ha in idéer

Nu planerar Västerviks kommun för storslaget firande när Gamleby och Västervik firar 750 respektive 600 år. 

Annons:

År 2025 har det passerat sedan 750 år sedan det som i dag är Gamleby kom till. Tidigare har man firat 1275 som startår för det som i dag är Gamleby. 

– Vi har en oerhört spännande historia. Ibland tror jag att vi underskattar dess betydelse. Genom att uppmärksamma vårt ursprung och vår historia kommer vi närmare varandra och får ett fastare avstamp mot framtiden, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

I dag är det 590 år sedan Albert av Mecklenburg utfärdade privilegiebrevet på det som blev startskottet för det nya Västervik. 2033 ska alltså Västerviks 600 år firas. 

Nu planerar kommunen för de två storslagna firandena. 

– Ett stadsjubileum kan göras på många sätt. Vi kan få möjlighet att utforska historien lite mer men vi kan också fira och känna stolthet med fest. Min förhoppning är att så många som möjligt ska känna sig delaktiga och vi kan samverka med så väl näringsliv och föreningsliv som andra i detta, menar Harald Hjalmarsson. 

"Många engagerade"

Kommunen lanserar nu en idébank där medborgare ska kunna lämna förslag och idéer inför firandet av både Västervik och Gamleby. För Gamlebys del är det firande redan 2025 medan det för Västerviks del finns det mer tid till förberedelser. 

– Det är ett enkelt webbformulär till att börja med. Där ser vi vilka som engagerar sig och vilka förslag som kommer in. Man kan också se hur andra kommuner gör. Förhoppningsvis får vi många engagerade, säger Johan Jensen på kommunikationsenheten.

I pressmeddelandet nämner Västerviks kommun Göteborg som ett exempel. Där planerade man för sitt firande i över tio års tid.

"Kultur, näringsliv, föreningar och stadsförvaltningen samverkade i ett program som planerats i över 10 års tid. Hur ska vi i vår kommun uppmärksamma våra kommande jubileum av Gamleby och nya Västervik? Medborgarna bjuds nu in till dialog och får möjlighet att lämna idéer. Kommunen är initiativtagare och kan initialt hålla i projektet, men tanken är att engagera även näringsliv, föreningar, museer och andra parter", skriver kommunen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt