Annons:

Kommunen får miljonstöd för lokala projekt

Västerviks kommun får miljonstöd för två lokala projekt. Foto: MostPhotos

Kommunen får miljonstöd för lokala projekt

Västerviks kommun har beviljats statligt stöd för två olika lokala vattenvårdsprojekt. Det handlar om att minska näringsläckage i Holmån och göra uppföljande provtagning i större vattendrag som mynnar ut i Östersjön.

Annons:

Länsstyrelsen har beviljat Västerviks kommun drygt 2,8 miljoner kronor till två olika miljöåtgärder. Kommunen får 2,6 miljoner kronor till åtgärder för att minska näringsläckaget till den övergödda havsviken Bredvassaviken norr om Loftahammar.

– Vi planerar att, i samverkan med lokala markägare och lantbrukare, arbeta på liknande sätt som sker i pågående projekt runt Gamlebyviken, Loftaån, Storsjön och Kyrksjön, säger Anders Fröberg, vattensamordnare i Västerviks kommun, i ett pressmeddelande.

Området runt Holmån omges till stor del av jordbruksmark och de åtgärder som planeras är markkartering, strukturkalkning, våtmarker, fosfordammar, filterdiken, tvåstegsdiken och ekologiska kantzoner. 

Staten står för en del av kostnaderna för åtgärderna, men markägare och lantbrukare kommer också att få stå för en del. Projektet påbörjas under sommaren 2022 och pågår till 2024. 

Provtagning till 2025

Kommunen får också 220 000 kronor till uppföljning av redan genomförda miljöåtgärder. Det handlar om att kommunen genom provtagning i större kustmynnande vattendrag som Storån, Loftaån och Gamlebyån ska undersöka om genomförda miljöinsatser fått önskad effekt. 

Tack vare statsbidraget finns nu medel för uppföljande provtagning fram till 2025.

Kommunen hade också i samarbete med lokala intressenter ansökt om medel för lågflödesmuddring i Torrösundet vid Hasselö och en ny metod för syresättning av Dynestadsjön. Där handlade det om knappt 1,5 miljoner kronor. 

Länsstyrelsen prioriterade dock bort dessa ansökningar eftersom projektmedlen är begränsade. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt