Annons:

Västerviksforskare i studie om digital vård – vårdcentralen viktig mötesplats för äldre

Thomas Sjöström har bedrivit en studie kring äldre på landsbygden och digitala vårdtjänster. Foto: Pressbild

Västerviksforskare i studie om digital vård – vårdcentralen viktig mötesplats för äldre

Sociala orsaker och inte tekniska svårigheter är ofta anledningen till att äldre personer på landsbygden väljer bort digitala vårdtjänster. Det har Thomas Sjöström, forskarstuderande vid Campus Västervik kommit fram till i en studie. 
– Många inom professionen tror att patienten inte kan. Men den bilden delas inte av patienterna själva. De kan, men de vill inte, säger Sjöström i ett pressmeddelande om studien.

Annons:

Digitala verktyg inom vården väljs ofta bort av äldre patienter på landsbygden, men vad beror det på? Enligt Thomas Sjöström, forskarstuderande vid Campus Västervik beror det inte på att de äldre patienterna tycker det är svårt med det tekniska i så stor utsträckning som personalen på vårdcentralerna tror. I stället visar studien att det ofta är sociala bitar som är den avgörande faktorn till att patienterna i högre utsträckning väljer bort digitala vårdtjänster.

– När de kommer dit kanske de träffar en granne och snackar om det senaste. Vårdcentralen är en mötesplats, och vi människor behöver komma ut till så kallade tredje rum i samhället. På landsbygden kan det vara vårdcentralen som har den rollen, säger Thomas Sjöström i ett pressmeddelande. 

"Bilden delas inte av patienterna själva"

Att de äldre patienterna skulle tycka att det är svårt med de tekniska bitarna kan alltså vara en missuppfattning.

– Många inom professionen tror att patienten inte kan. Men den bilden delas inte av patienterna själva. De beskriver sig själva som digitalt delaktiga och mogna. De kan, men de vill inte. Framför allt av sociala skäl. 

Ett av syftena med Sjöströms studie är att bidra med ett landsbygdsperspektivet i debatten kring E-hälsa. 

– Regionens syfte med digitala tjänster är att göra vården mer tillgänglig, men om patienterna är jättenöjda med sin vårdcentral har man kanske redan lyckats. Vi behöver nyansera bilden av äldre som i ett digitalt utanförskap och se orsakerna ur ett bredare perspektiv. Ett sätt passar inte alla och inte på alla orter. Saker finns inneboende på orten som kan påverka hur patienterna vill få tillgång till vården, säger Thomas Sjöström.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt