Annons:

Campus Västervik forskar om bedrägerier mot äldre – först i Sverige

I studien ska de intervjua flera äldre personer som blivit utsatta för olika typer av bedrägerier. Bilden är en genrebild.

Campus Västervik forskar om bedrägerier mot äldre – först i Sverige

Campus Västervik och Linnéuniversitetet ska undersöka hur bedrägerier mot äldre påverkar de drabbade. Det blir den första svenska studien om bedrägerier mot äldre och bland de första i världen som har fokus på de drabbades perspektiv.

Annons:

Forskningsprojektet vill bidra med kunskap som kan förbättra samhällets skydd mot att drabbas, liksom stödet till utsatta äldre. Michaela Ericsson på Campus Västervik kommer jobba med projektet tillsammans med projektledaren Clary Krekula från Linnéuniversitetet. Arbetet med studien har smygstartat, men kommer att starta i gång ordentligt efter årsskiftet.

– Det känns väldigt angeläget att kunna jobba med det här. Bedrägerier i olika former där man lurar äldre på pengar är ett växande samhällsproblem. Det är viktigt att belysa äldres röster och livsvillkor. Man vill ju att alla ska ha rika, sociala liv och att man ska leva i trygghet. När den här typen av bedrägeri är så specifikt inriktad på att skada äldre så behöver man angripa det på många sätt. Kunskap är en del för att kunna stoppa det här, säger Michaela Ericsson.

Ekonomiska och sociala konsekvenser

Det kommer att bli den första svenska forskningsstudien om digitala bedrägerier mot äldre och dessutom en av de första internationella studier som lyfter fram de äldres perspektiv. 

 Enligt Polismyndigheten har den här brottstypen blivit en av de mest lönsamma för kriminella nätverk. Bakom siffrorna över offer finns äldre människor som drabbas på flera sätt. De utsattas erfarenheter står i fokus för forskningsprojektet.

–Vi vill fråga dem om både de ekonomiska och sociala konsekvenserna av att man blivit utsatt. En del kanske har blivit av med jättemycket pengar, men det kan också bli sociala konsekvenser som att man drar sig undan eller att man blir rädd för att använda olika typer av digital teknik.

Resultaten från projektet är tänkta att bli rekommendationer till både myndigheter och civilsamhällets organisationer, om hur de kan ge bättre skydd mot att drabbas men också bättre stöd till dem som har blivit utsatta.

– Vi vill ge kunskap till myndigheter och verksamheter om hur man kan underlätta, hjälpa och stödja de som blir utsatta. Och vi vill lyssna på de äldres röster i det här projektet, vilket man inte gjort innan inom forskningen.

Söker drabbade i och runt Västervik

Forskningsstudien ska bygga på djupintervjuer med 20 personer över 65 år, som har utsatts för bedrägerier. Projektet söker nu personer till intervjuerna som kommer att äga rum under våren 2025.

– Till att börja med kommer vi att prata med äldre som bor i vår region, med utgångspunkt från Västervik. Men sen kanske vi kompletterar med att göra någon intervju med någon som till exempel bor i en storstad, för att se skillnader mellan storstad, mindre städer och på landsbygden.

Det är redan några äldre som har hört av sig som vill dela med sig av sina berättelser.

– De vill gärna börja berätta direkt. De som hört av sig än så länge verkar inte känna så mycket skam, att man förstår att bedragarna är proffs på det de gör och att de inte är deras fel att de blivit lurade. Men vi tror att berättelserna och upplevelserna kommer se ganska olika ut.

Forskningsprojektet kommer att bedrivas under två år, med start efter årskiftet.

– Under arbetet 2025 och 2026 är det en viss typ av frågeställningar vi kommer hinna besvara. Men jag tror att vårt material kommer leda till mycket mer som vi kan jobba vidare med efter dessa två år.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt