Annons:

IVO ger gott betyg åt HVB-hem i kommunen – ska läggas ned

Foto: Bildbyrån

IVO ger gott betyg åt HVB-hem i kommunen – ska läggas ned

HVB-hemmet Solstigen i Gamleby ska läggas ned, det beslutade socialnämnden i början av februari. Efter att IVO gjort en tillsyn av boendet under hösten finns dock inga anmärkningar mot boendet, trots att flera allvarliga händelser inträffat under året. IVO menar att situationerna hanterats på ett bra sätt och att det på boendet bedrivits en ”trygg och säker vård av god kvalitet”.

Annons:

I början av februari fattade en enig socialnämnd beslutet att HVB-hemmet Solstigen i Gamleby kommer att avvecklas. Anledningen till beslutet är att hemmet inte haft tillräcklig beläggning. Sedan januari har hemmet som har plats för sex boende inte haft några inskrivna ungdomar. 

IVO, inspektionen för vård och omsorg, gjorde under hösten 2022 en tillsyn av boendet som omfattade barn och ungas upplevelse av att bo på hemmet. Myndigheten har granskat verksamheten och deras arbete med trygghet och säkerhet. Under 2021 uppdagades vid en inspektion brister i arbetet med lämplighetsbedömningar, och i den senaste tillsynen följdes de bristerna upp. 

I sitt beslut skriver IVO nu att de gör bedömningen att verksamheten har förutsättningar för att bedriva en trygg och säker vård av god kvalitet, trots att tre allvarliga incidenter inträffat på boendet. IVO anser att de allvarliga incidenterna hanterats och bemötts med åtgärder som varit korrekta.

”Vi menar att ni har hanterat och vidtagit åtgärder vid dessa situationer.” skriver IVO

Tillsynen har gjorts bland annat genom samtal och enkätundersökning med unga som varit placerade på HVB-hemmet. 

”I samtal med en inskriven ungdom framkom att ungdomen trivs, är trygg och är inte rädd för något eller någon. Ungdomen får den hjälp och det stöd som hen behöver.” står att läsa i beslutet. 

Tre allvarliga incidenter – hanterades bra av personalen

 De tre allvarliga incidenterna som inträffat har IVO fått kännedom kring genom samtal med föreståndaren samt enkätsvar fråde placerade ungdomarna. 

I ett enkätsvar framkom att en placerad ungdom blivit utsatt för sexuella handlingar från en annan ungdom på boendet. När föreståndaren fick reda på vad som skett samtalade hon med de båda ungdomarna, och såg till de fick byta rum som låg långt ifrån varandra. När hon följde upp händelserna senare ska det framkommit att det inte hänt igen. 

Ytterligare en händelse gäller droger på boendet. Vid eftersökningar hittades burkar och termosar med urin som skulle användas för urinprov. Det ska även ha funnits misstanke om att ungdomar som kommit tillbaka till boendet efter att ha varit placerade utanför kommunen fallit tillbaka i gamla mönster och haft droger med sig. 

Den tredje händelsen inträffade under sommaren 2022. En ungdom skrevs ut efter att ha riktat hot mot personal och betett sig aggressivt. Polis kallades till boendet och då lugnade ungdomen ned sig. De övriga ungdomar som vid tillfället bodde på hemmet fick under tiden vänta på sina rum med låsta dörrar. Föreståndaren ska redan innan händelsen satt in extra personal med tanke på ungdomens mående som försämrats. 

Inga placerade ungdomar finns i dagsläget på HVB-hemmet.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt