Annons:

Skärmprojekt hjälper äldre hålla kontakt med närstående – ”Det bästa som hänt mig på länge”

Solveig Thorsson pratar med dottern Tina Lindström och barnbarnet Gustav Eliesersson med hjälp av skärmen. Foto: Pressbild, Campus Västervik

Skärmprojekt hjälper äldre hålla kontakt med närstående – ”Det bästa som hänt mig på länge”

I ett projekt för att öka livskvaliteten hos äldre låter Campus Västervik tillsammans med äldreomsorgen och Träffpunktsverksamheten i Västervik personer över 75 i Västervik testa en ny sorts skärm. Tanken är att skärmen ska vara så enkel som möjligt att använda, och på så vis låta de äldre på ett smidigt sätt hålla kontakt med närstående med hjälp av videosamtal. 

Annons:

Solveig Thorsson, 90, från Västervik är en av de 25 personer över 75 som just nu provar skärmen i Västerviks kommun, och hon menar att skärmen förändrat hennes liv. 

– Skärmen kom som en julklapp. Jag var så ledsen förut. Kände att jag inte hade något att leva för. Nu har jag kontakt med barn och barnbarn varje dag, via skärmen. Och jag kan se dem. Det är underbart! Mitt humör har blivit mycket bättre. Jag känner mig inte ensam längre, säger Solveig Thorsson i ett pressmeddelande från Campus Västervik. 

I Västervik har personer över 75 år som varit intresserade av att testa en skärm kunnat ansöka om att delta i projektet som pågår i ett år. Satsningen finansieras av Familjen Kamprads stiftelse. 

Det unika med KOMP-skärmen är att den till skillnad från andra skärmar endast har en knapp och det enda personen som använder den behöver göra är att slå på skärmen. När skärmen levereras programmeras den in med vilka personer som ska kunna ringa upp skärmen. När någon ringer svarar skärmen automatiskt inom tio sekunder om den är påslagen. 

– Många kanske har testat paddor och andra slags skärmar förut, men slutat för att det blev för krångligt. Med den här skärmen kan man inte göra fel, förklarar Klara Björkum, biträdande projektledare på Campus Västervik.

Solveig Thorsson och hennes anhöriga ser många fördelar med skärmen. Förutom att det nu är enkelt för dem att hålla kontakten i vardagen så ser de den som ett plus ur säkerhetssynpunkt. Om Solveig har på skärmen, men ändå inte kommer för att prata när någon ringer så kan de anhöriga ana att någonting hänt.

– Om jag till exempel har ramlat kan de lättare få reda på det. Vi har kommit överens om att de kan ringa till en sjuksköterska som bor i mitt hus om de blir oroliga, berättar Solveig. 

25 skärmar finns tillgängliga i projektet i Västervik. Några stycken finns fortfarande lediga för den som vill prova, och Solveig vill uppmana äldre som tidigare varit oroliga för att hantera teknik att våga testa: 

– Tveka inte, ta chansen! Skärmen är lätt att hantera. Den är det bästa som har hänt mig på länge. 

För den som efter att året med projektet gått vill ha kvar sin skärm så går det att ordna, menar Klara Björkum.

– De som trivs med skärmen får ha den. kvar, men det kan tillkomma en kostnad för internet om man inte redan har det. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt