Annons:

Så många barn lever i trångboddhet i Västervik

Så många barn lever i trångboddhet i Västerviks kommun. Foto: MostPhotos

Så många barn lever i trångboddhet i Västervik

Trångboddheten bland barn ökar i stora delar av Sverige. Så även i Västervik. Nästan tre av tio barn som bor i flerbostadshus i kommunen är trångbodda.

Annons:

Det visar ny statistik som Statistiska Centralbyrån, SCB, plockat fram. 

Drygt 1 300 personer i Västerviks kommun anses vara trångbodda. Det motsvarar 10,8 procent av invånarna som bor i flerbostadshus. Det är en ungefär lika stor andel som för tio år sedan. Med trångboddhet menas här att det bor fler än två personer i något av lägenhetens sovrum. 

Andelen trångbodda är högre bland barn. 

– I Västerviks kommun var 29 procent av barnen som bor i flerbostadshus trångbodda år 2022. Det är en ökning från 20 procent sedan 2012, säger Malin Forsberg, statistiker på SCB.

Totalt finns 512 trångbodda barn i kommunen enligt den senaste statistiken. Det kan jämföras med 281 barn för drygt tio år sedan. Samtidigt är dagens andel lägre än under flera år från 2015 och framåt.

Störst bland utrikesfödda

Trångboddheten är störst bland utrikesfödda och allra störst bland dem som är födda utanför Europa. I Västerviks kommun är trångboddheten 6,9 procent bland Sverigefödda men så hög som 55,1 procent bland dem som är födda i Afrika.

– Sett till hela landet bor 11,7 procent av personerna födda i Sverige trångt, medan 27,8 procent av de utrikesfödda är trångbodda, säger Malin Forsberg.

I riket som helhet ökade andelen trångbodda under flera år i följd efter 2012. Men efter en toppnotering 2018 vände kurvan nedåt. 2022 var andelen 16,6 procent att jämföra med 16,3 procent 2012. 

Kurvan ser dock olika ut i olika kommuner och andelen trångbodda är högre nu än för tio år sedan i fyra av fem kommuner i landet. Totalt är drygt 740 000 personer att betrakta som trångbodda i Sverige. Av dem är 260 000 barn. Även andelen trångbodda barn nådde sin topp 2018, men här har nedgången skett långsammare. 

2022 var fortfarande tre procentenheter fler barn trångbodda än 2012. Nästan vart tredje barn i flerfamiljshus bor alltså trångt. 

Högsby värst

I länet är trångboddheten som värst i Högsby kommun. Där är drygt sex av tio barn att betrakta som trångbodda. Kalmar kommun har lägst andel trångbodda barn. Där rör det sig om knappt 25 procent.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt