Annons:

Personal frias från elevkränkning – men kommunen kritiseras

Foto: Genrebild

Personal frias från elevkränkning – men kommunen kritiseras

En yngre elev i Västervik som säger sig ha blivit utsatt för kränkningar av flera skolanställda får inget gehör i en utredning av Barn- och elevombudet (BEO). Enligt BEO har det ofta handlat om befogade ingripanden när eleven inte lyssnat på tillsägelser. Skolan kritiseras dock för en del av sina utredningar.

Annons:

Barn- och elevombudet öppnade den 23 mars i år ett ärende med anledning av uppgifter om att en elev blivit utsatt för kränkande behandling av personal vid en skola i Västerviks kommun.

Uppgifterna har därefter kompletterats. BEO har hämtat in yttranden från Västerviks kommun, som är huvudman för skolan, viss dokumentation har getts in i ärendet och muntliga uppgifter har hämtats in från tre skolanställda.

De ursprungliga uppgiftslämnarna har sedan fått möjlighet att komma in med synpunkter på kommunens yttrande samt de skolanställdas muntliga redogörelser, men har enligt BEO inte hörts av.

"Inte vidtagit åtgärder"

BEO:s uppgift har varit att bedöma om Västerviks kommun har följt bestämmelserna i skollagen om skyldigheten att motverka kränkande behandling avseende aktuell elev. Enligt BEO har man inte kunnat pröva andra uppgifter om missförhållanden i skolan, exempelvis uppgifter och brister i tillämpningen av disciplinära åtgärder.

I sin begäran om yttrande från BEO har uppgiftslämnarna angett att eleven vid upprepade tillfällen utsatts för verbal och fysisk kränkande behandling av flera personer. Både rektor och huvudman ska ha informerats om elevens utsatthet, men skolan ska enligt uppgiftslämnarna inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att se till att den kränkande behandlingen upphör.

Till stöd för sina uppgifter har uppgiftslämnarna inkommit med bland annat kopior på mejlkonversation och kränkningsanmälningar från skolan.

"Betett sig ordningsstörande" 

I sitt svar menar huvudmannen att eleven inte har utsatts för kränkande behandling av personal vid något av de tillfällen som uppgiftslämnarna har tagit upp. Vissa av händelserna har inte gått till på det sätt som uppgiftslämnarna har uppgett och vissa händelser har föregåtts av att eleven har betett sig ordningsstörande, vilket har motiverat ett ingripande från personalens sida, menar man. Personalen har i dessa fall ingripit som en trygghetsskapande åtgärd.

Enligt huvudmannen har personal eller rektor fått kännedom om de flesta av händelserna före begäran om yttrande från BEO men vissa av händelserna har skolan och huvudmannen fått kännedom om först i samband med de handlingar man fått från BEO, uppger man. Händelserna har utretts och skolan har vidtagit åtgärder för att skapa goda förutsättningar i skolan för eleven, skriver huvudmannen.

Versionerna skiljer sig åt

Mot bakgrund av utredningen i ärendet bedömer BEO att det inte är visat att eleven har utsatts för kränkande behandling av personal i strid med skollagen. Detta till stor del på grund av att de versioner som berörd personal och uppgiftslämnarna har lämnat skiljer sig kraftigt åt och att det saknas direkt stödbevisning för de senarens uppgifter.

Barn- och elevombudet betonar dock att men inte på något sätt ifrågasätter elevens känsla av utsatthet i någon av de situationer som har tagits upp och framhåller skolans uppdrag och vikten av att dess personal tänker på att elever kan uppleva sig utsatta trots att handlingarna i sig inte bedöms utgöra kränkande behandling enligt skollagen.

”Det är därför av yttersta vikt att huvudmannen säkerställer att skolans personal tänker på hur de agerar och uttrycker sig samt att de visar respekt för elevernas integritet och självkänsla, för att undvika att det uppstår situationer som uppfattas som kränkande för eleverna”, skriver BEO.

Fler händelser inte utredda

BEO påtalar i sitt beslut just skyldigheten att utreda uppgifter om och vidta åtgärder mot kränkande behandling. Man menar att det i utredningen har framkommit att personal eller rektor har fått kännedom om elevens upplevelse av utsatthet i samband med flera händelser.

Av den utredningen som finns tillgänglig i ärendet har det också framgått att flera av händelserna i ärendet inte har utretts genom samtal med eleven.

”Skyldigheten att utreda uppgifter om kränkande behandling inträder så snart någon företrädare på skolan får kännedom om att en elev upplever sig kränkt. Det krävs inga bevis om att en kränkning har skett för att en utredning ska inledas”, skriver BEO.

"Brustit i sina skyldigheter" 

I sin sammanfattning konstaterar Barn- och elevombudet att eleven har känt sig utsatt för kränkande behandling vid skolan och att Västerviks kommun som huvudman har brustit i sina skyldigheter enligt skollagen att skyndsamt och i tillräcklig omfattning utreda uppgifter om kränkande behandling och att anmäla uppgifter om kränkande behandling.

Därför förelägger man Västerviks kommun att vidta åtgärder för att komma till rätta med de konstaterade bristerna. Barn- och elevombudet bedömer att det inte finns förutsättningar att framställa något skadeståndsanspråk mot huvudmannen enligt skollagen.

”I denna bedömning har Barn- och elevombudet beaktat att kränkande behandling från personalens sida inte har konstaterats i ärendet, att viss utredning har skett och att vissa händelser har anmälts”, skriver man avslutningsvis.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt