Annons:

Ännu inget avtal på plats kring hemlösa:

Det är ännu inte klart med något avtal mellan kommunen och LP-stiftelsen. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Ännu inget avtal på plats kring hemlösa: "I mål med det mesta"

För två veckor sedan dog en hemlös man i Västervik på en offentlig toalett. För drygt en vecka sedan meddelade kommunen att man skulle sluta ett avtal med LP-stiftelsen för en lösning över vintern. 

Annons:

Frågan var uppe som ett extraärende på kommunstyrelsens sammanträde tidigare i veckan. 

– Vi har fört diskussioner kring natthärbärge för hemlösa och kommundirektören har fått i uppdrag att formalisera ett avtal, säger Harald Hjalmarsson (M), ordförande i kommunstyrelsen. 

För en dryg vecka sedan sa Robert Tedenby, pastor i Pingstkyrkan, så här:

– Vi försöker få ihop ett avtal nu mellan Pingstkyrkan/LP-stiftelsen och kommunen för att kunna hålla öppet för de hemlösa i kyrkans lokaler. Exakt hur lång tid kan vi inte säga, men över hela vintern i alla fall. Kanske hela vägen till april. Vi ska försöka snickra ihop något bra, säger Robert Tedenby, pastor i Pingstkyrkan.

Inte klart ännu

Fortfarande snickras det på det här avtalet mellan kommunen och LP-stiftelsen.

– Alla frivilligorganisationer stöder också det här och vi är i mål med det mesta. Nu handlar det om att formalisera det så fort som möjligt, säger Hjalmarsson.

Avtalet kommer innehålla vilka åtaganden som gäller för båda parter. 

– Någon form av prislapp sätts där också eftersom LP-stiftelsen tar på sig det här ansvaret, säger kommundirektören Anders Björlin.

Ska sträcka sig till våren

Avtalet väntas sträcka sig till mars eller april nästa år. 

– I ett första läge. Det här är en tillfällig och akut lösning. Vi vill gärna se en utvärdering på det här. Vi träffade kollegor från andra kommuner i regionen nyligen och den här föreetelsen dyker upp överallt nu. Vi kanske inte trodde vi hade hemlösa människor, men tanken är inte att de här människorna långsiktigt ska vara hänvisade dit. Det handlar om att åter komma in i ett mer ordinärt liv, få hjälp och ordning på de utmaningar man har, säger Hjalmarsson.

Kan det bli aktuellt med något boende för de hemlösa i kommunens regi när avtalet går ut eller hur går tankarna?

– Vi vill se hur det här fungerar först och om vi kan hitta en samverkan blir det mycket bättre. Vi är ganska ödmjuka inför att se vilka lärdomar vi kan dra av det här försöket under vintern.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt