Annons:

Beskedet från Domstolsverket: "Vi har dålig ekonomi"

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande får lite förståelse för sitt brev han skickade till Domstolsverket, med anledning att antalet tingförhandlingar i Västervik kommer att minska. Istället vill Generaldirektör Martin Holmgren ha Dan Nilssons förståelse för att Domstolsverket har dålig ekonomi.

Annons:

I januari beslutade Kalmar tingsrätt att färre tingsförhandlingar skulle genomföras i Västervik. Istället skulle fler genomföras i Kalmar. Beslutet togs inte väl emot av kommunledningen och Dan Nilsson skickade ett brev till Domstolsverket där han påpekade hur viktigt det var att tingsförhandlingarna fortfarande finns kvar i Västervik och han undrade samtidigt om det hade gjorts någon samhällsekonomisk kalkyl. Nu har Dan Nilsson fått svar, från Generaldirektör Martin Holmgren, det är inte någon upplyftande läsning för ett kommunalråd i Västervik.

Martin Holmgren skriver:

- Sveriges domstolar befinner sig i ett ansträngt ekonomiskt läge då anslagen inte har höjts trots att antalet förhandlingar ökar. Vi måste förhålla oss till den ekonomiska situationen som Domstolsverket har. En konsekvens av detta är minskade ekonomiska anslag till enskilda domstolar, Det är utifrån den situationen chefen för Kalmar tingsrätt fattat sitt beslut.

Generaldirektören skriver vidare att någon samhällsekonomisk kalkyl inte har gjorts, om det är lönsamt att nyttja tingsrätten i Västervik.

- I fallet med Västervik har lagmannen beslutat att minska antalet förhandlingar under 2019. Något beslut om avveckling har inte tagits.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt