Annons:

Så ser säkerheten och tryggheten ut i Västervik

Västerviks kommun rankas som en av den fjärdedel av landets kommuner som har sämst trygghet och säkerhet i landet. Det visar Öppna jämförelsers årliga undersökning. Vad beror det på, den frågan ställde DVV till säkerhetschef i Västerviks kommun Joakim Jansson.

Annons:

Öppna jämförelsers Trygghets – och säkerhetsundersökning visar vilka kommuner i landet som beräknas ligga högt – mellan – och lågt vad det gäller trygghets – och säkerhetsrisk. Västerviks kommun hamnar högt i den undersökningen och viktas som en av de kommuner som har hög risk i undersökningen.

Det är fyra värden som beräknas och ger ett genomsnittligt värde. Varje kategori har också tilldelats olika värde.

·        Personskador 40 procent

·        Bränder 10 procent

·        Anmälda våldsbrott 40 procent

·        Anmälda stölder 10 procent.

Fallolyckor

Undersökningen visar i vilken kommun olyckorna sker, inte var personerna som drabbas är skrivna. Det innebär att turistkommuner har högre siffror än kommuner som har låg andel turism. Kommuner som är en egen arbetsmarknadsregion, som Västervik, har också högre värden, då färre andel av befolkningen pendlar här ifrån till ett jobb i en angränsande kommun. Kommuner som har hög andel äldre, som oftast drabbas av fallolyckor drar också upp värdet på undersökningen. I Västerviks kommun är 28 procent av befolkningen över 65 år. Joakim Jansson tror att det är de tre delarna i underökningen som gör att Västerviks kommun har ett högt värde i undersökningen.

- När vi ser på de trygghetsundersökningar som polisen i region syd har gjort, visar den att människor här känner sig tryggare än i andra kommuner. Både våldsbrotten och stölder har minskat något.

Det som kan sticka ut är fallskador. Men där jobbar både kommunen och räddningstjänsten aktivt för att förebygga att så många drabbas.

- Räddningstjänsten genomför regelbundet bostadstillsyn, där man knackar på dörrar för att se över brandredskap och brandvarnare i bostäder. När man kommer till en målgrupp som riskerar att drabbas av fallolyckor tipsar man hur de ska undvikas.

Västerviks kommun delar också ut gratis halkskydd under vintern till personer över 65 år.

- Räddningstjänsten gör också hembesök hos äldre för att minska fallolyckorna genom att ta bort trösklar och lyft bort mattor människor kan riskera att falla på.

Olyckor

Just olyckor med personskador är den del av undersökningen som flest människor drabbas av i Sverige.

Där ser man att flest personskador i landet sker genom fallskador följt av trafikskador.

Ungefär 700 000 personer årligen skadas så svårt vid en olycka att de måste uppsöka akutmottagningar. 100 000 av den måste läggas in på sjukhus och 3 000 personer dör till följd av olyckor.

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt