Annons:

Äldrematen har mer att önska visar ny mätning

Maten och måltiden ligger under snittet i landet i Västerviks kommunen, visar ny undersökning

Äldrematen har mer att önska visar ny mätning

Att maten på det särskilda boendet smakar bra, samtidigt som måltiderna är en trivsam stund, kan betyda mycket för de boende, enligt Socialstyrelsen. Men så uppfattas inte maten och måltiden av de äldre i landet. Betyget är godkänt, inte mer. I Västerviks kommun kommer man inte upp i betyget godkänt och omdömet om äldrematen hamnar i botten av länets kommuner.

Annons:

När socialstyrelsen frågade de äldre över 65 år som bor på särskilda boende i landets kommuner om hur de uppfattar maten på de särskilda boendena svarar knappt sex av tio att maten och måltiden är bra på boendet. I Västerviks kommun är de 54 procent som säger att maten och måltiden är bra på de särskilda boendena.

- En låg siffra indikerar att kommunerna behöver fundera på varför de äldre inte är nöjda. Man behöver ställa frågan direkt till de äldre eller anhöriga, säger Stina Hovmöller, utredare vid Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Välsmakande bra mat bidrar till att minska undernäring och ett ypperligt tillfälle att skapa samvaro och en gemenskap på de särskilda boendena.

Socialstyrelsen ser inte sin undersökning som ett misslyckande från kommunernas sida.

- Jag skulle vilja vända på det och säga att det finns stora möjligheter för många kommuner att förbättra livskvaliteten för äldre med små medel, säger Stina Hocmöller.

Västervik rankas lågt i länet

I Västerviks kommun har 54 procent av de som svarat på enkätundersökningen sagt att de är nöjda med maten och den samvaro som måltiden ger. Det gör att Västerviks kommun hamnar lågt ner i den undersökningen i jämförelse med kommunerna i länet.

Västervik hamnar i botten i den undersökningen med bara Högsby, Mönsterås och Vimmerby bakom sig. Bäst mat och måltid återfinns enligt undersökningen i Emmaboda kommun, där hela 73 procent av de tillfrågade tycker att det är bra.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt