Annons:

JO känner viss oro för hur anstalten hanterar medicin

Anstalten i Västervik får kritik av JO

JO känner viss oro för hur anstalten hanterar medicin

Två gånger på drygt ett år har Västerviksanstalten delat ut fel medicin och röjt sekretessbelagda uppgifter om fångar på ett olämpligt sätt. Därför får nu anstalten i Västervik kritik av Justitieombudsmannen.

Annons:

Det senaste tillfället var i höstas som en fånge såg att en medicindosett stod framme på en gemensam avdelning, där flera fångar fanns. Senare blev han uppmärksammad på att det var hans medicindosett som stod på bordet och en medfånge hade tagit hand om dosetten. Fången hade inte kvitterat till sig medicinen och det som gör det hela så allvarligt var att fångens hela namn och personnummer stod på dosetten. Det innebär att fångens sekretessbelagda uppgifter nu är röjda.

Vid kontroll av medicindosetten visad det sig att medicin tagits från dosetten och annan medicin lagts till. Ändå ville personalen på anstalten att fången skulle kvittera till sig dosetten i efterhand.

Fången anmälde händelsen till JO som nu riktar kritik mot anstalten.

Följer inte egna rutiner

Det finns rutiner på anstalten om hur mediciner ska delas ut till fångarna. De har inte följts visar utredningen. Den aktuella händelsen har gjort att personuppgifter har röjts när dosetten stod synlig för andra intagna.

Anstalten ser allvarligt på det inträffade och avser att vidta åtgärder för en trygg läkemedelshantering för de intagna.

JO anser att anstalten ska få kritik för att sekretessbelagda uppgifter har röjts. JO säger också att det inte är första gången som anstalten i Västervik lämnar ut fel mediciner till fångar.

– Det finns därför anledning till viss oro hur man hanterar mediciner på anstalten, skriver JO.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt